Tohle že je nemocnice? Izraelci jen koukali, co v budově v Gaze našli

17.11.2023 11:27

„Jsme blízko k likvidaci vojenského systému v severním Pásmu Gazy,“ oznámila izraelská armáda, která vstoupila do nemocnice Al Shifa a pod nemocnicí prý mimo jiné našla tělo jedné z unesených žen z teroristického útoku ze 7. října, ale také granáty. Palestinští lékaři tvrdí, že každá minuta, po kterou Izraelci okupují nemocnici, znamená další a další umírající pacienty. Na poplach bijí i humanitární organizace a OSN.

Tohle že je nemocnice? Izraelci jen koukali, co v budově v Gaze našli
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Válka mezi ozbrojenými silami Státu Izrael (IDF) a teroristy z palestinského hnutí Hamás pokračuje. Izraelci oznámili, že našli jeden z tunelů, který používali ozbrojenci Hamásu, přímo pod nemocnicí Al Shifa ležící na severu Gazy. Armáda zveřejnila videa a fotografie, které podle ní ukazovaly tunelovou šachtu a zbraně. „V nemocnici Shifa vojáci IDF našli operační tunelovou šachtu a vozidlo obsahující velké množství zbraní,“ uvedla podle agentury Reuters armáda.

Vojáci také oznámili, že v budově u nemocnice našli tělo mrtvé ženy. Jedné z unesených 7. října 2023 při teroristickém útoku, při kterém teroristé z Hamásu povraždili asi 1300 lidí a unesli dalších 240 lidí. Vedle toho byl v budově nalezen kalašnikov a také granáty.

Palestinští lékaři tvrdí, že nemocnice musí dostat pryč co nejvíc pacientů. Ředitel nemocnice oznámil, že každou minutu, o kterou se prodlužuje okupace komplexu Al Shifa, zemře o to více pacientů. „Čekáme na pomalou smrt,“ řekl televizi Al-Džazíra.

Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že izraelští vojáci odstranili těla z areálu nemocnice a zničili tam zaparkovaná auta, ale nenechali zaměstnance ani pacienty odejít.

Novináři agentury Reuters však podle vlastních slov nebyli schopni zastihnout nikoho v nemocnici Al Shifa více než 24 hodin.

Nezisková organizace Human Rights Watch varovala, že nemocnice mají zvláštní ochranu podle mezinárodního humanitárního práva.

„Nemocnice ztrácejí tuto ochranu pouze tehdy, pokud lze prokázat, že z areálu byly provedeny škodlivé činy,“ řekl agentuře Reuters ředitel úřadu OSN Louis Charbonneau.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant v prohlášení uvedl, že izraelské síly vyčistily celou západní část města Gazy a že „začala další etapa“. Náčelník generálního štábu izraelské armády uvedl, že Izrael je blízko zničení vojenského systému Hamásu v severním Pásmu Gazy.

Ze strany izraelské armády také zaznělo ujištění, že operaci dotáhne do konce.

Vedle Human Rights Watch bijí na poplach i další organizace. Světový potravinový program (WFP) uvedl, že Pásmo Gazy čelí rozsáhlému hladu a zásoby jídla a vody jsou téměř vyčerpány.

„Pokud palivo nedorazí, lidé začnou umírat kvůli nedostatku paliva. Kdy přesně, to nevím. Ale bude to spíše dříve než později,“ řekl generální komisař UNRWA Philippe Lazzarini.

A skutečností je, že Izrael dál blokuje transport paliv do Gazy. S odůvodněním, že ozbrojenci Hamásu by mohli dodávky paliva využít k dalším úderům na Izrael. IDF však tvrdí, že se na severu Gazy blíží k naplnění svého cíle.

„Jsme blízko k likvidaci vojenského systému v severním Pásmu Gazy,“ uvedl náčelník generálního štábu IDF Herzi Halevi.

„Přestože zbývá dokončit ještě spoustu práce, úspěšně se k ní blížíme. IDF budou pokračovat ve svých operacích v Pásmu Gazy, a pokud jde o nás, budou se zaměřovat na další a další regiony (a systematicky likvidovat velící důstojníky, likvidovat operativce a likvidovat infrastrukturu).“

Na slova náčelníka generálního štábu upozornil server listu Jerusalem Post.

Podle serveru listu Haaretz provedla armáda ve spolupráci s tajnou službou Šin Bet útok i na další opěrné body na severu Pásma Gazy a v jednom z těchto stanovišť nalezla i těžké dělostřelectvo, munici a drony určené k útokům na Izrael.

„Izraelská armáda v noci na pátek pokračovala v operaci v severní části Pásma Gazy. V režii zpravodajských informací poskytnutých bezpečnostní službou Šin Bet provedly síly nájezd na stanoviště severního velení Hamásu, ve kterém lokalizovaly těžké dělostřelectvo, bezpilotní letouny a další výzbroj. Stanoviště bylo později zničeno,“ napsal server listu Haaretz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…