Ťok: Ministerstvo dopravy asi zaplatí milionovou pokutu od ÚOHS

03.11.2016 17:52

Ministerstvo dopravy se kloní k názoru, že se nebude odvolávat proti milionové pokutě, kterou mu uložil antimonopolní úřad za prodloužení smlouvy s firmou Kapsch, a pokutu zaplatí. Poslancům z kontrolního výboru to dnes řekl ministr dopravy Dan Ťok, když je přišel informovat o postupu výběrového řízení na nového provozovatele mýtného systému.

Ťok: Ministerstvo dopravy asi zaplatí milionovou pokutu od ÚOHS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Ministerstvo s Kapschem prodloužilo smlouvu na výběr mýta bez otevřeného tendru a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ho za to potrestal. Pokuta zatím není pravomocná.

Podle dřívějšího vyjádření předsedy ÚOHS Petra Rafaje se ministerstvo dopravy dopustilo správního deliktu, když uzavřelo dodatky ke smlouvě s Kapschem v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by byly splněny podmínky pro využití tohoto druhu zadávacího řízení.

Ťok dnes řekl, že neměl jinou možnost bez porušení zákona odstranit chybu, která vznikla už při uzavírání smlouvy v letech 2005 a 2006. "Jsem přesvědčen, že ta situace jiným způsobem řešit nešla," řekl poslancům. Ministerstvo se podle něj řídilo snahou nezpůsobit škodu velkého rozsahu, která by vznikla, pokud by stát přestal vybírat mýto a Česko by se tak stalo trasou pro všechny kamiony, které by se chtěly placení mýta vyhnout.

Ministr dopravy Dan Ťok dnes poslancům na zasedání Kontrolního výboru PSP také vysvětloval okolnosti, za kterých byla prodloužena mýtná smlouva se stávajícím provozovatelem. Podle kuloárních informací se poslanci poté shodli na tom, že ministerstvo zvolilo při řešení mýta nejlepší možné řešení.

Původní kontrakt s Kapschem vyprší na konci letošního roku a ministerstvo dopravy nestihlo najít pokračovatele provozu v řádném výběrovém řízení. Proto prodloužilo smlouvu s Kapschem. Ministerstvo chce koncem roku uskutečnit průzkum trhu, kam si pozve všechny relevantní zájemce. Soutěž chce vypsat v polovině příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…