Tolik ho*en nevy*ere stádo velbloudů, ten bordel tady je příšernej… Prošli jsme částí Prahy, kde vládne STAN, ODS, Piráti a lidovci

08.03.2019 8:11

Je to přesně třináct měsíců, kdy ParlamentníListy.cz přinesly reportáž o dění na Praze 10. Tu tehdy ovládala sociální demokracie a TOP 09 a chystaly se volby. Psali jsme o někdejším starostovi Novákovi z ČSSD, o jeho politickém konkurentovi Lukáši Rázlovi a došlo i na popis kšeftů TOP 09 nebo bordel na ulicích. Jiné slovo bohužel použít nemůžeme.

Tolik ho*en nevy*ere stádo velbloudů, ten bordel tady je příšernej… Prošli jsme částí Prahy, kde vládne STAN, ODS, Piráti a lidovci
Foto: T. Nový
Popisek: Parkování na chodníku a odpadky, které raději obchází i zvěř. Na Praze 10 běžný den (únor - březen 2019)

Připomeňme proto rok staré věty: „Praha 10 je pověstná velkým počtem lejn na chodnících a malým počtem míst na stání. Pokud někdo prochází takovými Vršovicemi, vidí, že auta stojí na zákazech, na chodnících, v křižovatkách."

Naši redakci proto zajímalo, jak vypadá situace v části, kde žije přes 100 tisíc obyvatel, nyní. Důvody jsou nasnadě. ČSSD z radnice zmizela a kurz drží nové seskupení: VLASTA (slepenec KDU-ČSL, STANu, Desítky pro domácí a nezávislých) spolu s Piráty a ODS.

Široké úsměvy, plácání po ramenou a sliby, jak bude všechno vypadat jinak. A samozřejmě líp. To doprovázelo podpis koaliční smlouvy na Praze 10 po loňských komunálních volbách. Tuto významnou městskou část tak od loňského podzimu řídí Renata Chmelová, první místostarostkou je Jana Komrsková (Piráti) a jsou zde i další čtyři místostarostové, mimochodem štědře placení: Filip Humplík a Martin Valovič z ODS, Pirát Petr Beneš a David Kašpar z VLASTY. V Radě sedí také Pirát Michal Kočí, Olga Koumarová z ODS a Lucie Sedmihradská (VLASTA).

Vláda  Prahy 10 (foto radnice)

Volby na Praze 10 v roce 2018, jen pro připomenutí, vyhrála VLASTA s 20,33 procenty, druzí skončili Piráti s 17,85 procenty a třetí byla ODS se 14,23 procenty. Právě tyto tři nejsilnější strany zde utvořily po volbách koalici, která má v zastupitelstvu 29 hlasů z celkových 45.

Jak ale vypadá běžný život lidí na Praze 10? O tom se ParlamentníListy.cz přesvědčily nejen na vlastní kůži, ale také prostřednictvím obyvatel, s nimiž jsme měli možnost hovořit.

„Nepořádek je tu opravdu velký, problém je hlavně s vývozem popelnic," uvedla během venčení přibližně šedesátiletá obyvatelka Vršovic. „My po sobě uklízíme, ale jinak je někdy těch výkalů jako u velbloudů v ZOO," posteskla si a naši redakci navedla na jedno z nejvíce exponovaných míst s nepořádkem poblíž vytížené ulice Moskevská. Shodou okolnostní se jedná o tentýž plac, kde jsme fotili už loni. Co se změnilo? Posuďte sami. Že je situace pod kuratelou VLASTY a dalších horší, o tom asi nikdo nepochybuje. Přitom nejde pouze o nepořádek. To připomněl další místní.

„Tady se bydlí hůř a hůř. Například PSN tady prodává byty za šest a více milionů, nenabídne žádné parkovací stání, což způsobí jen úděsnější situaci, lidi to nechávají na křižovatce, na chodnících, policii tu nevidíte, strážníky tu nevidíte, vzrostl počet bezdomovců před barákem, o narkomanech ani nemluvě. Nevím, co se od voleb změnilo, pro mne absolutně nic," uzavřel.

stejné místo v srdci Vršovic z února 2018 a března 2019

Podobných svědectví jsou desítky a nutno poznamenat, že současné koalice na Praze 10 se nezastali ani její voliči. Našli jsme dva, kteří volili VLASTU, a oba shodně uvedli, že „nic novýho pod sluncem". Ten nepořádek přitom přehlédnout nelze a je až zarážející, že místní garnitura doposud nepřinesla jediné řešení. 

"Nic novýho pod sluncem" tak není ani v oblasti úklidu, ani co se parkovacích míst týká. Při pohledu na tiskové zprávy Prahy 10 se namísto toho můžeme dočíst o dostupném sociálním bydlení, o novém provozovateli trhů na Kubáni, o tom, že se rozpočtové provizorium Prahy 10 krátí a stranou zájmu městské části není ani "rekonstrukce v oblasti Krymská x Donská x Černomořská potrvá od 4. 3. až 9. 6."

ParlamentníListy.cz se v té souvislosti podívaly do starší tiskové zprávy k programovému prohlášení nynější koalice. V ní jsme našli zajímavou pasáž: „Programové prohlášení je pro nás obrovský závazek a ke všem zmíněným prioritám se budeme stavět čelem,“ uvedla první místostarostka Jana Komrsková (Piráti). „Čisté ulice, nová výsadba zeleně, podpora komunitního zahradničení nebo efektivní a transparentní rozdělování dotací na sport a volnočasové aktivity jsou jednou z našich priorit.“

Co od té doby starostka - senátorka Chmelová nebo ODSák Humplík udělali, nevíme. Špína, výkaly a nepořádek jsou na Praze 10 bohužel pro místní obyvatele na dennodenním pořádku.

Máte informace, které byste chtěli zveřejnit? Kontaktujte autora na emailu T.Novy@ParlamentniListy.cz

Praha 10, březen 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…