Tomáš Halík a mezinárodní ostuda: Dále se to rozmazává

16.03.2016 9:12

Především toho, jaký má pro naši zemi význam kněz Tomáš Halík, se týkaly otázky, které v posledních hodinách na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz zodpověděl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Tomáš Halík a mezinárodní ostuda: Dále se to rozmazává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Mohu se dozvědět, jakým přínosem pro ČR je občan Tomáš Halík? Pro lidovce (5 % voličů) je to možná autorita, ale co ostatních 95 % národa?“ zeptal se čtenář, který se podepsal pouze jako „bývalý ovčan“.

Herman poukázal na to, že Halík je nositelem řady vysokých mezinárodních ocenění. „Některá z nich obdržel jako první Čech v historii vůbec (Templetonova cena), některá jako např. čestný titul Oxfordské univerzity Doctor of Divinity obdržel jako čtvrtý Čech, po prezidentech Masarykovi, Benešovi a Havlovi. Jeho knihy jsou překládány do mnoha jazyků. Z toho vyplývá, že pan prof. Halík dělá naší republice čest v zahraničí,“ odpověděl Herman.

Gábinu Krpačovou zase zajímalo, zda Herman podpoří návrh na zákaz kožešinových farem. Herman poukázal na to, že ministerstvo zemědělství o problematice chovu kožešinových zvířat jednalo jak s aktivisty, tak s provozovateli farem a na to, že sněmovní zemědělský výbor po projednání celé věci rozhodl, že se podmínky pro chov kožešinových zvířat nemají měnit.

Herman pak odpověděl i na další dotaz týkající se významu Tomáše Halíka. Ten prý dělá naší zemi čest v zahraničí jako málokterá osobnost současné doby. Čtenář také poukázal na článek pana Solise, který staví Halíka do nepěkného světla. Herman ale zmíněný článek pokládá za snůšku nepravdivých informací, motivovanou vlastními neúspěchy pisatele. „Vím totiž z vlastní zkušenosti, jak nepravdivě pan Solis psal o mojí osobě,“ dodal Daniel Herman.

Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Čtenář Pavel Žindl poukázal také na to, že jistý „uznávaný anglický časopis“, jak označil studentský časopis univerzity v Oxfordu The Isis, zevrubně popsal minulost významného sponzora KDU-ČSL a podnikatele Luďka Sekyry, a to včetně jeho vztahů s lobbistou Romanem Janouškem a zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem. O článku v tomto časopise informovaly ParlamentníListy.cz a také server Echo24.

Časopis také poukázal na to, že Sekyra byl členem předlistopadové komunistické strany. Sám Sekyra vstup do KSČ označil za pragmatické rozhodnutí. „Děkuji za upozornění na zmíněný článek, který jsem si se zájmem přečetl. Řada informací v něm obsažených mi není známa a budu se snažit si je ověřit. Co se týká Vašeho dotazu, pak mohu konstatovat, že pan doktor Sekyra veřejně deklaroval, že je jedním ze sponzorů KDU-ČSL,“ reagoval Herman.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …