Tommy Robinson sbalen policií. Jen seděl v kavárně

26.11.2023 19:02

Více než sto tisíc lidí se podle britských médií zapojilo do nedělního pochodu proti antisemitismu v Londýně, jehož se zúčastnil také britský expremiér Boris Johnson. Rozruch během akce pak vzbudil zásah policie, která zadržela britského novináře a aktivistu Tommyho Robinsona, jemuž mělo být předem sděleno, že na místě „není vítaný“. Muž se přitom do pochodu nikterak nezapojil – policii stačilo, že si objednal snídani v nedaleké kavárně.

Tommy Robinson sbalen policií. Jen seděl v kavárně
Foto: Vít Hassan
Popisek: Aktivista Tommy Robinson na narozeninách Pegidy

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21868 lidí
Britský aktivista Stephen Christopher Yaxley-Lennon, známý coby Tommy Robinson, byl podle serveru The Guardian zatčen poté, co měl ignorovat výzvy organizátorů, aby se držel od průvodu dál.

Robinson se sice do průvodu nepřipojil, policii však stačilo to, že si sedl do kavárny nedaleko jeho konání a objednal si v ní snídani. Policisté aktivistu následně vyzvali k odchodu, což odmítl a upozornil také na svou novinářskou profesi.

Dle The Independent se před kavárnou hádal deset minut s policisty, kteří jej následně odvedli.

Policisté poté podle Guardianu uvedli, že muže zadrželi, jelikož „odmítl uposlechnout výzvy k odchodu“. „V posledních dnech jsme byli s organizátory pochodu v častém kontaktu. Ti se jasně vyjádřili, že mají obavy, že účast tohoto muže a těch, kteří ho pravděpodobně doprovázeli, vyvolá strach u ostatních účastníků. Stejný názor vyjádřili i ostatní. V důsledku toho s ním bylo vícekrát hovořeno a byl upozorněn, že jeho další přítomnost v oblasti může způsobit obtěžování, znepokojení a obavy ostatních. Byl vyzván, aby oblast opustil, ale odmítl tak učinit,“ doplnili.

Server The Guardian v této souvislosti podotkl, že se Robinson a jeho příznivci měli zapojit do střetu s policií během 11. listopadu, kdy se v ulicích Londýna konala statisícová propalestinská demonstrace.

Právě za kritiku této demonstrace již před několika dny skončila ve své funkci britská ministryně vnitra Suella Bravermanová, které vadilo zejména to, že londýnská policie nedostatečně zasahovala vůči propalestinským demonstrantům.

Nedělního pochodu proti antisemitismu se podle odhadů účastnilo až 105 tisíc lidí a lidé během něj skandovali výzvy na podporu osvobození rukojmí držených palestinskými teroristy z Hamásu.

Gideon Falter, výkonný ředitel organizace Campaign Against Antisemitism, podle The Independent na akci rovněž odsoudil nápisy na propalestinských pochodech a upozornil na nárůst antisemitismu ve Spojeném království od 7. října až o tisíc procent. „Našimi městy procházely demonstrace, pochodovalo naše hlavní město, kde lidé oslavují terorismus, kde lidé podněcují rasismus vůči židům,“ řekl.

„Včera jsme to opět viděli, ti lidé nesli transparenty s Davidovou hvězdou vyhozenou do koše s nápisem ‚prosím, udržujte svět v čistotě‘, vzkazy, které by nebyly nemístné akorát tak v Německu 30. let, to je otřesné,“ poznačil.

Pochodu proti antisemitismu v Londýně se zúčastnil také britský expremiér Boris Johnson a pro GB News uvedl, že je antisemitismus „starý virus, který číhá pod podlahou západní civilizace“.

„Je to něco jako starý virus, který číhá pod podlahou západní civilizace, naší kolektivní paměti. A čas od času se vynoří. Je to věčné, nezmizí to a znovu to propuká. Jsme svědky vzplanutí a je třeba to pojmenovat,“ upozornil.

Johnson také dodal, že „je velmi smutné, že se tento pochod vůbec musí konat“. Antisemitismus na předchozích pochodech v Londýně jej prý utvrdil v „naprosto lidské nutnosti existence Izraele“. „Myslím, že antisemitismus, který jsme viděli na některých pochodech po celé Evropě, mě skutečně utvrdil v tom, že Izrael musí existovat,“ řekl bývalý britský premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Inu, to je přece jasný,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 26.11.2023 19:38:32
kavárna není pro každýho....

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…