Topolánek se v ČT strašně vysmál dnešní tiskovce Zemana s Babišem

31.10.2017 21:13

V pořadu 90 České televize promluvil do duše politikům expremiér Mirek Topolánek. Andrej Babiš (ANO) by si měl uvědomit, že volby nevyhrál tak drtivě, aby mohl sestavovat menšinovou vládu, a bude muset hledat kompromis. Možná bude muset přenechat post premiéra ODS. Pravicové strany TOP 09, STAN, KDU-ČSL a již zmíněná ODS by měly „skousnout“, že poruší některé předvolení sliby. Zavzpomínal také na dohadování s Jiřím Paroubkem.

Topolánek se v ČT strašně vysmál dnešní tiskovce Zemana s Babišem
Foto: ReproFoto: ČT24
Popisek: Expremiér a bývalý šéf ODS Mirek Topolánek.

„To, co chystají Zeman s Babišem, si podle mého názoru tato země nezaslouží. Myslím si, že je nestandardní, že u nás kandiduje člověk, který by si měl řešit své vlastní problémy – trestní stíhání, i když to je Babišovým zvolením přerušeno,“ podotkl Topolánek.

Babišovi prý nahrává určitá deziluze z polistopadového vývoje, byť se prý dá tradičním stranám jen těžko co vytknout. Alespoň ne za uplynulé čtyři roky. Hlavní vládní strana ČSSD se podle Topolánka nechovala nijak nestandardně, jenže média to často podávala jinak. Především média, která si před pár lety koupil Andrej Babiš, tradiční strany stále kritizovala. A voliči na to přistoupili. Tato média navíc podpořila určité nálady, které nevidíme jen v Česku. Lidé na řadě míst na světě mají pocit, že politici neřeší problémy, které jejich voliči považují za opravdu důležité.

Díky těmto čtyřem faktorům Andrej Babiš vyhrál volby a podle Topolánka bylo v pořádku, když prezident Miloš Zeman pověřil Babiše sestavením vlády, protože bez Babiše žádný stabilní kabinet prakticky vzniknout nemůže. Problém je však podle Topolánka v tom, že se zatím vůbec nejednalo o koaliční vládě. Jednání fakticky trvá teprve týden a za tu dobu se nedá prakticky nic domluvit, alespoň ne v oblasti koaliční spolupráce.

Topolánek proto navrhuje, aby ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN utvořily jakýsi demokratický blok, který by s Babišem spolupracoval v koalici. „ANO by mělo většinu ve vládě, ODS by měla premiéra, alespoň do doby, než si Andrej Babiš vyřeší své problémy,“ nastínil možné řešení Topolánek.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Zavzpomínal také na to, jak sestavoval menšinovou vládu on sám. V jednu chvíli byl prý skoro domluvený s tehdejším předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, že vznikne velká koalice ODS a ČSSD, kterou mohli tzv. přikrýt ještě dva lidovci. „Jiří Paroubek měl být ministrem zahraničí, měla to být sexy vláda,“ vrátil se do minulosti Topolánek.

Prý chápe určité snahy Jiřího Paroubka vrátit se do ČSSD. Sociální demokraté sice podle bývalého premiéra z řad ODS potřebují lídra, ale Paroubek prý není tím správným lídrem, neboť jde o muže, který bojuje staré bitvy, jež voliče už tolik nezajímají.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

V druhé polovině rozhovoru se Topolánek vrátil k aktuální volební situaci. Znovu zopakoval, že máme poměrný volební systém a ten zkrátka vyžaduje ústupky, bez kterých se koaliční partneři nedomluví. Viděno touto optikou prý Topolánek nepochopil, co se to vlastně dnes dělo v Lánech, kde prezident Miloš Zeman předával Andreji Babišovi pověření k vyjednávání o vládě.

„Lidi budou říkat: Tak proč zdržujou, tak vyhrál volby, tak mu to dejte, ať vládne. Ale ono to tak v tom poměrném systému nefunguje,“ upozornil Topolánek. „Když já jsem se díval na ten záznam z těch Lán, tak mi to připadlo jako nějaký humoristický pořad. Oba dva protagonisté ve mně vzbuzovali tak trochu úsměv, kdyby mě současně nemrazilo v zádech. Je to prostě komediální výstup. Výstup Andreje Babiše o tom, jak ta menšinová vláda bude výborná, to je neuvěřitelné,“ kroutil hlavou dál Topolánek. Jásot nad menšinovou vládou Andreje Babiše mně připadá, že už se lidé museli všichni zbláznit, jako kdyby ústava byla jen cár papíru,“ rozčiloval se dál Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…