Topolánkův korupčník. Ranní noviny žijí pětiletou basou pro Marka Dalíka. A zapojují Kalouska a Marka Bendu

03.02.2016 7:21

Nejbližší poradce bývalého ministerského předsedy odchází od soudu s pětiletým trestem a navíc pětimilionovou pokutou, která se při nezaplacení může přeměnit na další dva roky za mřížemi. Prozatím pouze nepravomocně, přesto mnohá média považují ortel soudkyně Veroniky Čeplové za rozsudek nad celou érou premiéra Mirka Topolánka.

Topolánkův korupčník. Ranní noviny žijí pětiletou basou pro Marka Dalíka. A zapojují Kalouska a Marka Bendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Soudkyně totiž v rozsudku mimo jiné vyjádřila názor, že „ohromující“ úplatek ve výši 18 milionů eur, téměř půl miliardy korun, nemohl Dalík žádat „jen tak“, ale musel jednat v součinnosti s někým skutečně významným. Soudkyně dále své úvahy rozvedla, že to musel být někdo „z vlády“. Jméno tohoto člověka však v rozsudku nezaznělo, což přimělo obhájce Tomáše Sokola, aby se na místě odvolal, a postoj soudkyně označil za „kritickou záležitost“. Podle něj není možné, aby soudkyně někoho odsoudila, protože pro někoho žádal úplatek, aniž by zjistila, o jakou osobu jde.

Lidové noviny přinášejí informaci na titulní stránce a souvislost naznačují poměrně zjevně titulkem „Topolánův Dalík dostal pět let“. Redakční komentář na titulní stránce je rovnou nazván „trest v zastoupení“. Martin Zvěřina zmiňuje, že v rozsudku zaznělo, že pachatel se domlouval „s osobou či osobami z řad členů vlády“. Nelze se prý ubránit dojmu, že Dalík dostal trest i za ně, za celou tehdejší garnituru.

Na dalších stránkách se LN podrobně věnují i dalším aspektům kauzy Dalík. V obsáhlém výčtu všech Dalíkových průšvihů připomínají, že s Dalíkovým působením v blízkosti Mirka Topolánka a s několika dalšími zlatokopy, například ministrem dopravy Řebíčkem, nastal pád ODS na dnešní jednociferné preference. Zvláštní prostor pak dostal politolog Tomáš Lebeda, aby vysvětlil, že korupce ODS vytvořila nové strany, třeba dnes dominantní hnutí ANO: „Samozřejmě to byla ODS, která nejvíce přispěla k tomu, že politika začala být vnímána jako extrémně zkorumpovaná.“

MF Dnes, druhý z deníků společnosti Mafra, rovnou na titulní stránce zobecňuje: „Soud: V Topolánkově vládě se braly úplatky.“ Dalík je zde prezentován jako „pobočník bývalého premiéra“, a „pro ty, kteří už se nepamatují“, je obsáhle připomínáno, že tento člověk byl za Topolánkovy vlády jedním z nejmocnějších mužů v zemi, aniž měl jakoukoliv funkci. Celý text se pak točí kolem slov soudkyně, že Dalík pravděpodobně jednal v součinnosti s někým z vlády.

Na druhé stránce se pak objevují detaily celé kauzy korupce kolem nákupu pandurů pod výmluvným titulkem „Všichni ve Steyru to věděli“. V textu je detailně popsána večeře s manažery společnosti v pražské restauraci U Malířů, kde si měl Dalík o úplatek říci. Nad rámec názorů soudkyně Čeplové je zde uvedeno, že všichni v rakouské zbrojovce věděli, že Dalík na jednání zastupoval ministerského předsedu Topolánka.

Poslední příspěvek MF Dnes k Dalíkově kauze pak zdůrazňuje, že Dalík byl spojen s ODS, ačkoliv se dnes tato strana tváří, že s ním nemá nic společného a nechce se k němu vůbec znát. „Určitě nebyl pravou rukou pro styk se sněmovnou,“ uvedl Marek Benda, který zdůraznil, že jako poslanec s Dalíkem vůbec nepřicházel do styku. Miroslav Kalousek uvedl, že s Dalíkem nikdy nic neřešil, a když potřeboval něco Topolánkovi, zašel si za ním osobně.

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…