Tornádo na Kavčích horách... ČT ke zprávě o Ukrajině dala obrázek zničené Moravy, internet se baví

29.04.2022 22:26 | Ze sítí

Pobouření i posměšky vzbuzuje chyba během včerejšího vysílání zpravodajství České televize, která způsobila, že se během slov moderátorky o evakuaci civilistů a situaci na Ukrajině na pozadí místo záběrů z Ukrajiny zobrazovaly Mikulčice poničené po tornádu. „Nadzvedlo mě to,“ neskrývá rozhřečení jeden z obyvatelů Mikulčic.

Tornádo na Kavčích horách... ČT ke zprávě o Ukrajině dala obrázek zničené Moravy, internet se baví
Foto: PL
Popisek: Následky řádění přírodního živlu na jižní Moravě

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

„Evakuace civilistů z oblasti bojů na Ukrajině – to bude jedno z témat jednání generálního tajemníka OSN Guterrese s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě. Před válečným konfliktem už uprchlo ze země kolem pěti milionů lidí, dvě třetiny z nich zamířily do Polska, v Česku se jejich počet ustálil zhruba na tři sta tisících,“ informovala moderátorka ve vysílání zpravodajství České televize, zatímco byla za ní promítána fotografie vyobrazující ruiny.

Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že jde o fotografii vyobrazující zdevastovanou Ukrajinu, ve skutečnosti šlo o oříznutou fotografii z Mikulčic, poničených po loňském tornádu.

Že nejde o záběry z Ukrajiny, nýbrž z Moravy, si povšimli mnozí diváci již krátce po odvysílání zpravodajství. Jeden z uživatelů twitteru sdílel neoříznutou fotografii použitou Českou televizí – na ní již ale kromě zpustošených domů a vraku auta lze rozpoznat i dům vinařství s nápisem „Dvořáček“.

Chyby České televize si povšiml kromě diváků i mediální expert a první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek. „Není se co divit, že se vám pak v hlavě honí otázka: Jak věrohodné asi jsou ostatní informace, které nám Česká televize prezentuje?“ okomentoval chybu ČT.

Spíše pobavenou reakci pak vysílání s fotografií poničených Mikulčic vydávaných za Ukrajinu vyvolalo u komentátorky Karoliny Stonjekové. „Jak vidno, tornádo může udeřit dvakrát: jednou v Mikulčicích, podruhé na Kavčích horách,“ pobavila se nad chybou.

Chybu ČT komentoval také někdejší poslanec Marian Bojko. „Ke komentářům o válce na Ukrajině se klidně použijí záběry zničené moravské vesnice po tornádu. O to více mě překvapují komentáře zarytých adorantů ČT, kteří se zmůžou jen na to, že teď tu ‚CHYBU‘ využijí ‚flastenci‘ k popírání nějaké reality o konfliktu na Ukrajině, vůbec jim nevadí, že veřejnoprávní médium lže!“ sdílel na svém facebooku.

Členka Rady ČTK, novinářka Angelika Bazalová pak u zprávy o chybě ČT nevynechala vzpomenutí, jaké pobouření vyvolalo převzetí chybné zprávy agentury AFP o „abnormální“ radiační situaci v Černobylu ČTK. „Včera se sociální sítě tetelily nad chybou ČTK, která převzala zprávu z AFP o tom, že situace v Černobylu je abnormální a trvalo skoro hodinu, než se ukázalo, že tam nemělo být ‚abnormal‘, ale ‚at normal‘. Přisadili si rychle i nějací kolegové z jiných médií. Aby se dneska ukázalo, že v ČT použili u zprávy chybnou fotku. Pokud se u obou věcí neukáže, že šlo o úmysl, což nepředpokládám, pak je to prostě obyčejná lidská chyba a fakt nechápu tu všeobecnou onanii. V ČT se možná někdo ukliknul a pustil do éteru něco jiného, proboha to se občas stane, chtěla bych vidět každého jednoho, jak by ten celodenní masakr ukočíroval. Sesypali byste se už v poledne,“ vyjádřila se k chybě s pochopením.

Jak ale upozornil server Deník.cz, zvláště obyvatelé Mikulčic pro pochybení nemají příliš pochopení. „Jako dnes už Mikulčáka mě to nadzvedlo. Spravovali jsme také dům poškozený po tornádu,“ citoval server jednoho z pobouřených obyvatel.

Česká televize dnes uvedla, že se chyba stala kvůli záměně záběrů. „K dotazům: ano, v jednom zpravodajském příspěvku k válce na Ukrajině se včera objevily záběry z jiné, ten den chystané reportáže k falešné sbírce na pomoc obětem tornáda. Chyba v odbavení. Ne úmysl. Omlouváme se. Dění na Ukrajině se věnujeme intenzivně, seriózně, na místě, hodiny denně,“ omluvila se ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…