Totální krize v ČSSD. Vedení odstřelilo předsedu Sobotku

27.10.2013 17:30

Předsednictvo sociální demokracie jednalo o výsledku předčasného hlasování, který je uvnitř strany vnímán jako neuspokojivý, a dalším povolebním vývoji. Podle posledních informací byla diskuze bouřlivá a předsednictvo vyzvalo Bohuslava Sobotku k rezignaci. Zároveň ho stáhlo z vyjednávacího týmu k sestavení vládní koalice.

Totální krize v ČSSD. Vedení odstřelilo předsedu Sobotku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

Gremium ČSSD v neděli večer odhlasovalo výzvu Bohuslavu Sobotkovi, aby rezignoval na post předsedy strany. Zároveň vedení strany odvolalo Sobotku z vyjednávacího týmu k jednání o sestavení vládní koalice.

Útoky před jednáním

Napjatou atmosféru ve vedení sociální demokracie, která v sobotu skončila s nejhorším volebním výsledkem od vzniku samostatné České republiky, dokládaly i slovní střety před začátkem zasedání. Před Lidovým domem na sebě údajně pokřikovali například neúspěšný prezidentský kandidát a senátor Jiří Dienstbier a místopředseda strany Zdeněk Škromach. Ten pak dával svůj názor velmi hlasitě najevo i na zasedání předsednictva.

Brněnský primátor Roman Onderka v průběhu jednání navrhl, aby šéf strany Bohuslav Sobotka odstoupil z funkce. Tento návrh byl později odhlasován.

Grémium má ale podle stanov ČSSD možnost rezignaci Sobotkovi pouze doporučit, odstoupit z funkce by musel z vlastního rozhodnutí. Tvrdší cesta k "odstranění" předsedy by byla ta, že by mu Ústřední výkonný výbor strany odebral členství.

Hašek otevřeně zaútočil na Sobotku

Hašek se v neděli opřel pořádně do Sobotky už před začátkem jednání grémia, kdy mu naznačil, že by měl po neslavném volebním vítězství rezignovat na post předsedy ČSSD. "Kdybych já byl předsedou sociální demokracie a dostal jsem ve volbách 20,5 procent, oznámil bych rezignaci," říká Hašek, který volební zisk své strany označuje za chudý a chabý. "Přes všechny výhrady, které můžu mít ke komunikaci manželů Paroubkových v posledních letech, Jiří Paroubek se před třemi lety zachoval jako chlap, při dvaadvacetiprocentním volebním výsledku prostě vyhodnotil, že to nebyl dobrý výsledek a sám oznámil rezignaci," připomíná osud bývalého předsedy ČSSD.

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka chce, aby se v březnu uskutečnil volební sjezd ČSSD, na kterém všichni z vedení strany požádají o obnovení mandátu. S takovým návrhem dnes předstoupí před předsednictvo strany, řekl. On sám bude znovu kandidovat na předsedu, když se mu podaří sestavit vládu. Slova statutárního místopředsedy strany Michala Haška o rezignaci má za alibismus.

Komentátor Práva Mitrofanov v České televizi následně komentoval údajnou tajnou schůzku Michala Haška a jemu loajálních straníků s prezidentem Milošem Zemanem. I když Hašek v průběhu neděle setkání s hlavou státu popřel, podle Mitrofanova se schůzka uskutečnila a mělo na ní být podle jeho informací dojednány kroky pro stažení Bohuslava Sobotky z předsednictví strany, aby se mohl do čela vyjednávání o vládní koalici, následně i případné vlády postavit právě Hašek.

Celé vyhrocené dění v ČSSD pak shrnul jako "připravenou akci" a dodal, že strana byla už dříve vnitřně rozeštvávána a "cesty vedou k Hradu".

Zprávu rozšiřujeme...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…