Totální výsměch ČSSD od Jaroslava Plesla. Ne jeden fór, ale dva, tři, čtyři...

21.02.2018 9:48

Šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl s pobavením glosuje situaci v sociální demokracii, která si v Hradci Králové zvolila nového předsedu. Šéfredaktorův ostrovtip se zaměřoval především na lidi spojené s jeho předchůdcem Bohuslavem Sobotkou. Zvláštní zájem si vysloužil Radek Pokorný, Sobotkovi blízký advokát a jeden z nejvlivnějších zákulisních hráčů.

Totální výsměch ČSSD od Jaroslava Plesla. Ne jeden fór, ale dva, tři, čtyři...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Již před sjezdem komentoval Jaroslav Plesl novinový výstup Miroslava Pocheho, europoslance a vlivné postavy pražské ČSSD, který si pochvaloval, jak se jim v Praze podařilo proměnit ČSSD a přivést nové tváře, a vyjadřoval naději, že se to povede i na celostátní úrovni. „Z toho už taky pěkně dlouho padaly jen samý Pokornýho moudra. Sobotka light,“ poznamenal k tomu Plesl.

Anketa

O koho by měl Babiš opřít svou vládu? Ať už jakkoliv

1%
hlasovalo: 11682 lidí

Před sjezdem jej zaujal ještě „polibek smrti“, který prý kandidujícímu Chovancovi poslal expremiér Bohuslav Sobotka. Bývalý předseda, který na sjezd do Hradce Králové raději vůbec nejel, Chovance ocenil, že v jeho vedení měl být „zlým mužem“ a tuto roli prý plnil velmi dobře. „Sobotka nejede. Ale polibek smrti zasílá přes Právo…“ dodal k tomu šéfredaktor MF DNES.

Po sjezdu začal Plesl své průběžné facebookové hodnocení poznámkou o poraženém předsednickém kandidátovi: „Ferda Chovanec – Zrádce všeho druhu,“ napsal.

Pak se věnoval advokátu a zákulisnímu hráči, bývalému spolužáku a věrnému druhovi expremiéra Sobotky, který podle něj v Hradci Králové přišel o vliv. Advokát Radek Pokorný totiž prý avizoval, že zruší svůj facebookový profil, kde neobyčejně čile komentoval politické dění, a úplně se z této sociální sítě stáhne. „Radek Pokorný opouští fejsbuk. Tak hlavně, že v neděli jeho duch opustil ČSSD,“ napsal k tomu posměšně Plesl.

Téma opouštění Facebooku zaujalo i dalšího komentátora, který si Radka Pokorného a jeho vlivovou skupinu bral s oblibou na paškál. Komentátor Erik Best nabídl vysvětlení, proč musel vlivný právník opustil sociální sítě: „Pan Radek Pokorný opouští Facebook. Mají vůbec Facebook tam, kam půjde on?“ V diskusi pod příspěvkem se objevily ironické komentáře, že pan Pokorný nejspíš likviduje elektronické stopy po své dosavadní činnosti.

Vážněji pak dodal, že Radek Pokorný stejně jako Miloš Růžička z agentury Bison & Rose, který rovněž patřil k významným tvářím zákulisí ČSSD, se nejspíš budou muset přeorientovat na perspektivnější politické subjekty. Neměl by to ale prý být problém, kontakty už prý mají navázané. „Pokorný s Růžičkou přišli včera o ČSSD, naštěstí mají ještě Petra Fialu a Pavla Blažka v ODS,“ napsal v pondělí po sjezdu.

Šéfredaktor Plesl pak svůj ostrovtip zaměřil na výsledky sjezdu, konkrétně na nového předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který rozhodně není ztělesněním charismatického lídra. Jenže jiné strany na tom v tomto směru nejsou vůbec lépe. „Líbí se mi, jak se někteří členové ODS vysmívají ČSSD za nevýrazného předsedu,“ zhodnotil stav šéfredaktor.

Určité změny oproti bývalému předsedovi Sobotkovi prý ale nastaly. A nejen v tom, že nový stranický lídr má vlasy. „ČSSD má konečně zas předsedu, který se umí v cizině zeptat, kde je toaleta,“ připomněl Plesl Sobotkovu neschopnost domluvit se jakýmkoliv cizím jazykem. Hamáček, který studoval překladatelství (i když neúspěšně) slibuje v tomto směru určité zlepšení.

Pak se ještě jednou věnoval poraženému Chovancovi, který se před volbou pokoušel zviditelnit přítomností ve volebním štábu vítězného prezidenta Zemana. Společně s ním stáli za znovuzvolenou hlavou státu na pódiu také Zemanův poradce Martin Nejedlý a zástupce vlivného energetického gigantu ČEZ Daniel Beneš. „Martin Nejedlý s Martinem Romanem opět vsadili na mrtvého koně,“ poznamenal po Chovancově porážce Plesl.

Neopomněl ani bývalého předsedu, dnes řadového poslance Bohuslava Sobotku. Plesla zaujalo, že expremiér nadšeně sdílí na sociálních sítích články z webu Deník Referendum. Ten přitom provozoval jeho blízký názorový spojenec v ČSSD Jakub Patočka (který do Lidového domu přibyl poté, co se rozhádal se Zelenými, kterým kdysi dělal předsedu) a objevily se informace, že na ministerstvech a dalších úřadech řízených Sobotkovou ČSSD byli fiktivně zaměstnáváni redaktoři deníku včetně samotného Patočky, který nebyl schopen sehnat peníze na výplaty.

„Není nic vtipnějšího, než když Sobotka na Twitteru sdílí cokoli z Deníku Referendum,“ dodal k tomu Plesl.

A pak se zaměřil na pozůstatky Sobotkova vedení, strašící v Lidovém domě. Zejména na Masarykovu demokratickou akademii, think tank známý svou názorovou blízkostí expředsedovi. „Nové vedení ČSSD by mělo rychle vyčistit Masarykovu demokratickou akademii. Kombinace Špidla–Jelínek je sebevražedná,“ doporučil Plesl v narážce na dva známé, Sobotkovy blízké ideology Vladimíra Špidlu a Lukáše Jelínka.

Kdosi v diskusi poznamenal, že vedení ČSSD asi nebude mít na tuto instituci z Lidového domu přímé páky. „Máte pravdu, nemají,“ odpověděl sebevědomě zmíněný Lukáš Jelínek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…