Totální změny v EU. Prognóza ukázala, jak to bude po volbách. Ukrajina zapláče

11.04.2024 21:20 | Monitoring

Prognóza, která nepotěší Ukrajinu. Politický analytik Štěpán Kotrba na sociální síti poukázal na prognózu think-tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy (ECFR), podle které si euroskeptici hodně polepší v nadcházejících evropských volbách a dominující středová koalice v europarlamentu pravděpodobně zmizí.

Totální změny v EU. Prognóza ukázala, jak to bude po volbách. Ukrajina zapláče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Podle prognózy pro volby do Evropského parlamentu v roce 2024 přinesou letošní eurovolby v mnoha zemích výrazný posun doprava: populistické radikálně pravicové strany získají hlasy a křesla v celé EU a středolevé a zelené strany hlasy a křesla ztratí.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37908 lidí
„Strany, které jsou proti válce a proti vojenské pomoci Ukrajině (‚protievropští populisté‘), pravděpodobně ovládnou volby do Evropského parlamentu v devíti členských státech (Rakousko, Belgie, Česká republika, Francie, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko, Polsko a Slovensko) a budou na druhém nebo třetím místě v dalších devíti zemích (Bulharsko, Estonsko, Finsko, Německo, Lotyšsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko a Švédsko),“ komentuje prognózu na svém facebookovém profilu Štěpán Kotrba.

Téměř polovinu křesel obsadí europoslanci mimo „super velkou koalici“ tří centristických uskupení. V Evropském parlamentu by se poprvé mohla objevit většinová „populistická pravicová“ koalice křesťanských demokratů, konzervativců a „radikálně pravicových“ europoslanců.

Výsledky ukazují, že dvě hlavní politické skupiny v parlamentu – Evropská lidová strana (EPP) a Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D) – budou pravděpodobně nadále ztrácet křesla (přišly o křesla už v posledních dvou volbách do Evropského parlamentu ), dodává politický analytik.

„‚Super velká koalice‘ EPP a S&D, která v roce 2019 poprvé ztratila většinu v parlamentu, spadne na 42 procent křesel oproti současným 45 procentům,“ ukazuje prognóza propad tradičních stran –lidovců/křesťanských demokratů, (tedy vč. TOP 09 a KDU/ČSL) a sociálních demokratů.

Zlepšení se očekává u ANO Andreje Babiše (z 21 na 27 %), 10 % hlasů se očekává u SPD Tomia Okamury, kde se předpokládá zlepšení o jeden procentní bod.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41567 lidí
Skokany mají být pravicoví populisté v Itálii a Nizozemsku.

Viktor Orbán se svou stranou Fidesz si pohorší, v národních srovnáních bude mít však zdaleka nejlepší výsledek ze všech euroskeptiků: ve své zemi získá 44 procent (oproti 53 v roce 2019). Polepší si Smer nového slovenského premiéra Roberta Fica, který dříve patřil k evropským sociálním demokratům, ale posunul se k populistickému odmítání EU.

Očekáváný ‚prudký obrat doprava‘ bude mít podle prognózy pravděpodobně významné důsledky pro politiky na evropské úrovni, což ovlivní zahraničněpolitická rozhodnutí, která může EU učinit, zejména v otázkách životního prostředí, kde se nová většina pravděpodobně postaví proti ambiciózním opatřením EU v boji proti změně klimatu.

„Zkrátka očekáváme, že populistické hlasy, zejména na radikální pravici, budou po volbách v roce 2024 pravděpodobně hlasitější než kdykoli od roku 1979, kdy byl Evropský parlament poprvé volen přímo,“ uvádí politolog.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a sobota 8. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ať zvolíte kohokoli kamkoli, třebas úplné pitomce, budou vždy lepší než nynější pětihrůza s Fialovým hnusem v čele., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePuhýš s jedním kmínem , 12.04.2024 8:17:11
říká se tomu vyhánění čerta ďáblem. A o tom to je.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …