Toto Babiš napovídal o ČSSD po návratu z dovolené : O trestním stíhání nepadlo ani slovo. Stále jen opakovali, že vnitro je nějaký symbol...

07.04.2018 18:59

Trestně stíhaný premiér Babiš (ANO) se vrátil z dovolené a poskytl rozhovor Deníku. Nastínil v něm svůj pohled na politickou situaci v České republice. Vyjádřil se k ČSSD, k plánům hnutí ANO s touto zemí, ale také ke kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.

Toto Babiš napovídal o ČSSD po návratu z dovolené : O trestním stíhání nepadlo ani slovo. Stále jen opakovali, že vnitro je nějaký symbol...
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš na Tenerife

Andrej Babiš dal jasně najevo, že nechápe, proč sociální demokraté tak trvají na tom, že musí obsadit resorty vnitra nebo financí.

„Nerozumím argumentům o ministerstvu vnitra. Tady si na mě někdo objednal trestní stíhání a znovu opakuji, že kdybych nebyl v politice, nikdo o Čapím hnízdě nic neví. Nechápu, proč ČSSD říká, že chce vnitro nebo spravedlnost kvůli garanci vyšetřování, když podle trestního řádu je policie a justice nezávislá na jakémkoliv ministrovi. Já jsem se toho striktně držel,“ uvedl Babiš.

„Považuji za absurdní, že nás někdo podezřívá z toho, že bychom někdy zneužili funkci ministra vnitra ve vlastní prospěch,“ dodal.

Poté zopakoval, že je stále přesvědčen o tom, že si v České republice lze objednat trestní stíhání. Na podporu svého tvrzení použil již mnohokrát vyslovenou větu o tom, že někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zničil protimafiánský útvar Roberta Šlachty, protože tento útvar údajně jako jediný odmítal hlásit nahoru, co zrovna vyšetřuje. Proto bylo nutné se ho zbavit.  

Pokud je možné objednat si trestní stíhání, teoreticky ho lze i rychle zastavit. Babiš však odmítl, že by si objednal zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Robert Pelikán za hnutí ANO řídí resort spravedlnosti už několik let a kdyby chtěl Babiš své trestní stíhání zarazit, prý mohl na státní zástupce přes svého ministra zatlačit už dávno.

Pokud jde o další požadavky ČSSD, Babiš se svým hnutím ANO údajně udělali maximum pro dosažení shody. Včetně toho, že ČSSD nabídli pět ministerských křesel. Jednu věc ale Babiš jasně odmítl – zvyšování daní. Ty se prý zvyšovat nebudou. Premiér je však připraven hledat třeba cestu, jak pomoct matkám samoživitelkám, kterým jejich bývalí partneři neplatí alimenty.

„Když to porovnám s rokem 2013, kdy jsme měli jen o dvě procenta ve volbách méně než ČSSD a měli jsme šest ministrů a oni osm, tak dnes je ten rozdíl 22 procent. Naše nabídka byla víc než důstojná a plno lidí nám za to nadává. V průběhu jednání jsme se dokonce rozhodli vzdát se resortu, na němž mi velmi záleží, a to práce a sociálních věcí. Odmítli to. Stejně jako zemědělství, jež jsme nabídli místo školství. Stále mluvili jen o vnitru, které by řídil Jan Hamáček. Jejich obsesi tímto resortem nechápu. Zdůrazňuji, že nepadlo ani slovo o trestním stíhání, jen stále opakovali, že vnitro je nějaký symbol,“ rozzlobil se v rozhovoru Babiš.

Vedle řešení této otázky má Babiš na mysli velký investiční plán. V této zemi je potřeba postavit mnoho školek, škol, mnoho kilometrů dálnic, železnici, po které by mohly jezdit rychlovlaky a tak dále. Babiš v této souvislosti tzv. tradičním stranám vyčítá, že v minulosti v investičních projektech mnoho práce neodvedly. Babiš je odhodlán budovat a je mu jedno, zda to bude za české nebo evropské peníze, tedy za evropské dotace.

Pokud by sociální demokraté do vlády vstoupili, měli by se prý připravit na to, že Babiš jako premiér bude nutit všechny ministry pořádně pracovat a bude měřit všem stejným metrem, což se prý za vlády Bohuslava Sobotky nedělo. „Nemůže to fungovat jako ke konci Sobotkovy vlády. To ale nebyla moje věc. ČSSD po krajských volbách zjistila, že jí padají preference, tak nás začala napadat a vymýšlet si na mě aféry typu dluhopisů a Čapího hnízda. Nebyl jsem ten, kdo rozbil vládu,“ řekl premiér.  

Babiš prý nadále preferuje svou menšinovou jednobarevnou vládu, za kterou by nesl odpovědnost. Lidé by mu potom ve volbách vystavili účet. To by nejlépe fungovalo ve většinovém volebním systému, po jehož zavedení Babiš dlouhodobě volá.

Tématem k diskusi je také přijetí zákona o obecném referendu. To prosazují např. i komunisté. Babiš v souvislosti s nimi zdůraznil, že se skutečně nechystá vstoupit s KSČM do koalice. Ale pokud jde o referendum, je ochoten hledat kompromis. Nějaké představy mají komunisté, nějaké představy má SPD Tomia Okamury, nějaké představy mají sociální demokraté a stranou nezůstávají stát ani Piráti.

Pár slov padlo i ke kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala otráveného na britském území. Česká republika ukázala, že důvěřuje Britům, že za útokem stojí Rusové, a vyhostila tři ruské diplomaty.

„Pokud britská premiérka řekne, že za útokem v Salisbury stálo Rusko, a čtyři hodiny o tom přesvědčuje Evropskou radu, kde zasedají všichni premiéři a prezidenti států EU, a žádá nás jako spojenec o solidaritu, nemám důvod jí nevěřit. Je ale důležité, aby Britové dokázali, že za tím stojí Rusko. Není možné, a já to nepředpokládám, aby si vymýšleli,“ uvedl Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …