Toto nám hrozí právě teď! Historik přešel od bitvy na Bílé hoře s varováním až k dnešku

07.11.2020 11:59

Bílá hora je kolem nás, ztráta samostatnosti nebo její okleštění, to nemusí být jen kapitoly dějin, hrozí nám právě teď, upozorňuje historik architektury a profesor na katedře architektury ČVUT Pavel Kalina. „Ústavní krize, rozpočtové selhání pro nás může mít v podmínkách globální konflagrace fatální důsledky,“ píše ve svém komentáři pro Lidové noviny.

Toto nám hrozí právě teď! Historik přešel od bitvy na Bílé hoře s varováním až k dnešku
Foto: archiv redakce
Popisek: Bitva na Bílé hoře

I po čtyřech stoletích poutá bělohorská bitva naši fantazii. To, že se z ní stalo rozhodující a v podstatě definitivní střetnutí, které rozhodlo o dalším osudu zemí Koruny české na celá staletí, nebylo podle Kaliny nutností.

Čeští stavové byli po vzoru středověkých rytířů ochotni riskovat pro své přesvědčení životy, ale nebyli ochotni změnit nefunkční systém vládnutí či spíše nevládnutí, který vedl k jejich pádu. „Habsburkové tento systém změnili a jimi vytvořené vládní struktury se ukázaly být efektivnějšími,“ dodává historik.

„Truchlení nad výsledkem bělohorské bitvy může být na jednu stranu pochopitelné, na druhou se ale snadno může překlopit do moralizování a sebevražedného sebepřesvědčování, že vždy jde hlavně o ideje, do neochoty přiznat si, jak funguje reálná politika,“ píše s tím, že odtud je pak už jen krůček k opakování stejných chyb, jakých se dopouštěli naši předkové.

Čtyři sta let po bitvě na Bílé hoře můžeme pouze konstatovat, že neexistuje žádný „smysl českých dějin“. „Nejsme k ničemu vyvoleni ani povoláni. Jsme nevelké etnikum žijící v geostrategicky významné oblasti. Moderní český politický národ má sklon vidět své (domnělé nebo skutečné) úspěchy jako výsledek svého úsilí (rok 1918, 1989), naopak katastrofy jako výsledek nepříznivé mezinárodní konstelace (rok 1938, 1968). To je ale chyba,“ připomíná, že v zásadě tyto události byly výsledkem mezinárodní situace, která má primát nad situací vnitřní.

„Konkrétní reakce jsou ale vždy naším dílem. Je v našem zájmu, abychom je začali hodnotit bez růžových brýlí. Ústavní krize, vyvolaná nejednoznačným výkladem základního zákona státu, rozpočtové selhání a následná neschopnost splácet státní dluh – to vše pro nás může mít v podmínkách globální konflagrace (vzplanutí, vypuknutí, pozn. red.) fatální důsledky. Ztráta samostatnosti nebo její výrazné okleštění a podřízení cizím zájmům není něčím, co se odehrálo kdysi dávno. Hrozí nám právě teď,“ upozorňuje Kalina závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…