Trampoty Marine Le Penové. Tradiční banky jí nechtějí dát úvěr na kampaň. Zejména poté, co promluvil Hollande...

07.01.2017 21:41

Lídryně francouzské pravicové Národní fronty Marine Le Penová má problémy s financováním vlastní prezidentské kampaně. Francouzské banky jí odmítají poskytnout půjčku. Nakonec dostane šest milionů od společnosti svého otce, informují světová média.

Trampoty Marine Le Penové. Tradiční banky jí nechtějí dát úvěr na kampaň. Zejména poté, co promluvil Hollande...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Tradiční poskytovatelé půjček ve Francii odmítli financovat prezidentskou kampaň Marine Le Penové, jejíž strana je mnohými považována za extremistickou a protievropskou. Národní fronta potřebuje získat alespoň 20 milionů eur, což je minimální požadavek pro vedení plnohodnotné prezidentské kampaně.

Po několika neúspěšných pokusech získat dostatek finančních prostředků od francouzských finančních institucí se NF v roce 2014 obrátila na „Ruskem podporovanou finanční instituci, od které měla dostat celkem 9 milionů eur“, píše americká CNBC. Z transakce ovšem nakonec sešlo, jelikož daná finanční instituce vstoupila do insolvenčního řízení.

„Obrátila jsem se na evropské, britské, americké i ruské banky. Jsem připravena přijmout první nabídku,“ uvedla Le Penová v nedávném rozhovoru pro Deutsche Welle.

Le Penová se ovšem nakonec obrátila na francouzskou společnost, která je ve vlastnictví jejího otce Jeana-Marie Le Pena. Podle amerického deníku Financial Times by měla francouzská politička od společnosti Cotelec dostat 6 milionů eur.

Zástupce ředitele Národní fronty Florian Philippot v neděli rádio stanici Evropa 1 potvrdil, že peníze strana obdrží od skupiny Cotelec, která je ve vlastnictví Jeana-Marie Le Pena. Na tuto společnost se prý strana obrátila z toho důvodu, že „francouzské banky všechny žádosti o půjčku odmítly“.

Podle deníku Financial Times poskytnutá půjčka dokládá přetrvávající úzké vztahy mezi Marine Le Penovou a jejím otcem, který stranu vedl v minulosti. Francouzská politička se prý přitom snaží pro nadcházející prezidentské volby vytvořit novou podobu strany.

Jedná se o pokus o distancování se od předešlých výroků jejího otce, který byl několikráte obviněn z xenofobie a antisemitismu a který byl ze strany vyloučen v roce 2015 poté, co zopakoval předešlé výroky o nacistických plynových komorách, které podle něj byly pouhým „historickým detailem“.

Pro Národní frontu to bylo již příliš. Le Penová se snažila na svou stranu získat širší francouzský elektorát, který byl nespokojen s horšící se ekonomickou situací, ale výroky jejího otce pro ně byly příliš silnou kávou. Le Pen byl tedy ze strany vyloučen. Nyní se ovšem zdá, že vztahy tak úplně přetrženy nebyly.

Philippot v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici uvedl, že „hlavní problém spočívá v tom, že francouzské banky si vybírají, jaké prezidentské kandidáty finančně podpoří a jaké ne“.

Zástupce ředitele Národní fronty dokonce zašel tak daleko, že od francouzské vlády požadoval schválení zákona, který by bankám nařídil poskytnout půjčky na všechny politické kampaně bez rozdílů agendy strany. Stěžoval si, že francouzský finanční systém úmyslně blokuje NF v účasti na demokratickém procesu.

„Proč banky dávají půjčky extrémní levici Mélenchona, a nás ignorují?“ postěžoval si politik.

Philippotův komentář zazněl na francouzské rozhlasové stanici několik hodin poté, co stávající prezident Francie Francois Hollande učinil svůj poslední novoroční proslov před francouzským národem.

Hollande tuto možnost využil k varování Francouzů před rostoucí hrozbou nacionalismu ve světě a před politikou Národní fronty.

„Není možné představit si naši zemi obehnanou zdmi, orientovanou pouze samu na sebe, navrátivší se k národní měně a diskriminující některé své občany. To už by ani nebyla Francie. Toto vše je v sázce,“ varoval.

Philippot na prezidentova slova v neděli reagoval prohlášením o „probouzejících se národech, které zmítají západním světem“. Jako příklad uvedl nedávné rozhodnutí Velké Británie opustit EU, vítězství Donalda Trumpa a odmítnutí ústavních reforem v Itálii.

„Vítězství Národní fronty ve Francii je dalším projevem tohoto nezvratného trendu. Věřím, že k tomu dojde, musí,“ uvedl Philippot.

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…