Trestní oznámení na Rychetského za Klause a Rusko. Pokud ho nevydají senátoři, může být v klidu

07.05.2022 11:51

Na předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského míří trestní oznámení. Důvodem jsou jeho slova o údajném napojení exprezidenta Václava Klause na Rusko. Podal jej Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Píše to server Novinky.cz.

Trestní oznámení na Rychetského za Klause a Rusko. Pokud ho nevydají senátoři, může být v klidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Podle Petra Macinky se Rychetský dopustil svými výroky pomluvy a případně i křivého obvinění. Podle svých slov exprezidenta Klause o podání trestního oznámení informoval. Podal jej v pátek na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 4. 

S případným trestním stíháním Rychetského by musel souhlasit Senát, neboť soudci Ústavního soudu mají imunitu. 

Rychetský na Frekvenci 1 dne 26. dubna řekl k dotazu moderátora, zda mu vadí některá vyjádření exprezidenta Klause nebo expremiéra Babiše v souvislosti s děním na Ukrajině, že výroky obou mužů nepovažuje za vhodné jakkoliv komentovat.

„Dokonce jsem získal pocit, že ať přímo, nebo nepřímo je ten Institut Václava Klause patrně z ruské strany nějak podporován finančně a nepochybně hraje tedy roli, jak bych to řekl, stejnou jako ti ruští trollové, to znamená podpory něčeho, co je tak hanebné a barbarské, že si to skutečně nezaslouží žádným způsobem se snad tím vážně zabývat,“ podotkl, a na otázku, zda tím má na mysli přímo Klause, odpověděl, že ano. 

Macinka odmítá, že by institut byl finančně podporován subjektem z Ruska. O tom, že podal trestní oznámení, pak napsal i na sociální síť.

„Podal jsem trestní oznámení na předsedu Ústavního soudu ČR Pavla Rychetského. Jsem přesvědčen o tom, že spáchal trestný čin, za který by každému jinému hrozily až dva roky odnětí svobody, nebo zákaz činnosti,“ uvedl na facebooku.

„Nedělám si iluze, že by zrovna on mohl být obviněn (natož obžalován), ale ani že by jej náš ctihodný Senát k trestnímu stíhání vydal. Jsem zvědav, zda se vůbec najde dostatek odvahy senátory o jeho vydání alespoň cvičně požádat. Představa kárného řízení s ním už vyloženě připomíná katarzi utopického románu, v němž náhle přestalo platit, že všichni lidé jsou si rovni, ale Rychetský je si rovnější,“ dodal.

„I přes to vše by ale i předseda Ústavního soudu měl ve svém bohorovném tlachání v médiích a vypouštění nehorázných pomluv do éteru ctít nějaké hranice. Myslím, že nastal čas mu je důrazně připomenout,“ zmínil Macinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…