Trestných činů napřesrok přibylo. Hlavně těch korupčních

24.06.2012 12:52

Počet trestných činů, které policie v Česku eviduje, loni stoupl na téměř 320 tisíc. V předchozích letech se přitom jejich počet snižoval. Objasněnost se dlouhodobě pohybuje okolo čtyřicetiprocentní hranice.

Trestných činů napřesrok přibylo. Hlavně těch korupčních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté udržují pořádek

Policisté se potýkají s vysokým počtem majetkových deliktů, loni tvořily 65 procent celkově registrované kriminality. Počet odcizených aut ovšem napřesrok klesl. Stejně tak počet vražd - v roce 2008 byla zabito 202 lidí, předloni a loni pak shodně 173. Policii se daří odhalit přibližně devět z deseti vrahů. Naopak mravnostní kriminalita od roku 2010 meziročně stoupla o 15 procent.

Česká extremistická scéna je podle zprávy o vnitřní bezpečnosti v Česku za loňský rok v útlumu. Krajně pravicová scéna prý postrádá dlouhodobou koncepci i finance, navíc se jí nedaří nalákat nové příznivce. Rovněž takzvaná marxisticko-leninská část levicového spektra v roce 2011 stagnovala. Naproti tomu počet veřejně pořádaných extremistických akcí v loňském roce výrazně vzrostl.

Korupce bují. Ale také se řeší

V oblasti korupce zaznamenává policie významný nárůst odhalených případů i obviněných lidí. Útvar odhalování korupce a finanční kriminality stíhal kvůli korupci v loňském roce 159 lidí, v roce 2010 jich bylo 94 a v předchozím roce 62. Mnohem více než v minulosti se jí také daří zabavovat majetek pocházející z trestné činnosti. Jen loni takto zajistili detektivové majetek za čtyři miliardy korun, což je trojnásobek proti roku 2010.

Policii však v poslední době trápí nižší rozpočet než v minulých letech a zároveň i personální podstavy. Sbor již téměř dva roky až na výjimky nové policisty nepřijímá, naopak policejní prezident Petr Lessy volá po náborech. V současnosti má policie necelých 39 tisíc příslušníků, v roce 2008 měla přibližně o tři tisíce lidí více. Personální situaci v bezpečnostním sboru nedávno také řešila vláda, která odmítla návrh policejního prezidenta, podle nějž by se v příštím roce měl zvýšit počet policistů zhruba o 1500.

Dlouhodobě nejvíce trestných činů z krajů registruje Praha, která se podílí na celkové kriminalitě přibližně čtvrtinou. Počet kriminálních činů v hlavním městě od roku 2008 klesl z 84 tisíc na loňských 73 tisíc činů. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…