Trhák. Fiala by koukal: 16,50 Kč za půllitr Plzně. Jenže kde?

20.11.2023 12:31 | Monitoring

Premiér Fiala by na případné pokračování svého videa asi koukal. Tentokrát nejde o Nutellu, ale o pivo Pilsner Urquell, český národní klenot, v přepočtu za 16,50 Kč za půllitr. Jenže kde? V Německu, v řetězci Kaufland. Přepravka plzeňské dvanáctky tam totiž v akci stojí necelých 330 korun, zatímco u nás ji v akci koupíte za 480 Kč. Tento rozdíl boří i to, co „vyšetřil“ premiér na své exkurzi v Německu. A neupozornili na něj řadoví nakupující, ale přední český ekonomický novinář Motejlek. Kaufland sám nabídku popisuje jako „knüller“, tedy trhák.

Trhák. Fiala by koukal: 16,50 Kč za půllitr Plzně. Jenže kde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Půllitr Plzeňského Prazdroje vyjde v Německu na necelé Euro

Miroslav Motejlek, novinář a ekonomický publicista a odborník, poslal premiéru Petru Fialovi (ODS) prostřednictvím svého facebookového účtu vzkaz.

Lze ale předpokládat, že z něj premiér velkou radost mít nebude.

Jednak zmíněné facebookové doporučení úzce souvisí s široce diskutovanou a s rozpaky přijímanou Fialovou cestou za „německým“ srovnávacím nákupem, ale hlavně známý ekonom opět upozornil na jeden z mnoha artiklů, který je u našich západních sousedů mnohem levnější, než u nás, a to navzdory stále ještě neporovnatelným našim a německým platům.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15476 lidí

„Tip pro prof. Fialu,“ tak uvedl známý ekonomický expert svůj příspěvek a pokračoval velmi stručně tím, že upozornil na akci v německém Kauflandu, kde měla plzeňská dvanáctka stát v přepočtu neuvěřitelných 16,50 korun.

„V Německu v Kauflandu mají aktuální Pilsner Urquell za 0,67 EUR. To by chtělo porovnat s ČR, nafotit a pořešit. Nutella hadr,“ dotkl se Motejlek ještě na závěr sladkého oříškového krému, který nákup Petra Fialy v německém pohraničí proslavil asi nejvíc.

Zapátrali jsme tedy a ověřili si pravdivost Motejlkových slov. A skutečně jsme našli aktuální akci německého řetězce Kaufland, který slibuje majitelům slevových karet litr Pilsner Urquell za 1,34 EUR, což dělá po přepočtu necelých 33 korun, a tedy nějakých 16,50 Kč za půllitrovou lahev. Kaufland sám nabídku popisuje jako „knüller“, tedy trhák.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Pátrali jsme tedy i v našich obchodních řetězcích a hledali v jejich nabídce zřejmě nejslavnější české pivo. Abychom mohli srovnávat, bylo nutné najít jej také v rámci nějaké slevové akce.

To se bez větších problémů podařilo, a tak jsme zjistili, že půllitr stejného piva se v našich supermarketech v akci prodává aktuálně za zhruba 24 korun.

I dítě na základní škole si do jednoduché trojčlenky dosadí odpovídající hodnoty a zjistí, že Němci nakupují ve svých obchodech českou „Plzeň“ o 7,50 levněji, než Češi v těch svých a naši spotřebitelé na každé base (20 piv) prodělávají 150 korun.

Pokud tedy Petr Fiala zaplatil za svůj „pětistovkový“ nákup o cca 60 korun víc v našich obchodech, než v německých, tedy o nějakých 12 procent, nákup basy Pilsner Urquell se našim lidem prodražuje o zhruba 45 procent.

Zda premiér přijme Motejlkovu výzvu a situaci „pořeší“, se můžeme jen domnívat. Jisté je, že se našim občanům vyplácejí cesty za nákupy nejen k našim severním sousedům, ale i k těm západním, a českým firmám tak utíkají desítky miliard na tržbách a České republice zase miliardy na daních.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kde vůbec je? Ještě hajá?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOlgaN , 20.11.2023 13:15:13

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …