Tři čtvrtiny obyvatel EU si myslí, že korupce je u nich rozšířený problém

03.02.2014 14:34

Tři čtvrtiny obyvatel Evropské unie jsou přesvědčeny, že korupce je v jejich zemi rozšířený problém, a více než polovina si myslí, že se situace v posledních třech letech zhoršila. Podobný názor dávají najevo i evropské firmy. Plyne to z průzkumu Eurobarometru, který zveřejnila Evropská komise.

Tři čtvrtiny obyvatel EU si myslí, že korupce je u nich rozšířený problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Česko, kde o korupci jako velmi rozšířené mluvilo 95 procent respondentů, je v pětici států EU, kde je takový názor nejčastější. Pro 71 procent českých firem je korupce překážkou pro podnikání.

O tom, že je korupce v jejich zemi výrazná, jsou nejčastěji přesvědčeni Řekové, kladně na tuto otázku odpovědělo 99 procent z nich. V Itálii to bylo 97 procent respondentů. Stejné procento lidí jako v ČR, tedy 95 procent, mělo tento názor ve Španělsku a Litvě. Přesné procento lidí, kteří jsou přesvědčeni o rozšíření korupce v jejich zemi, je na celounijní úrovni 76 procent.

Přímou osobní zkušenost s korupcí, tedy účast na takovém chování, či možnost vydat o něm svědectví, však uvádí jen osm procent dotázaných. A z těchto osmi procent jen 12 procent v průzkumu uvedlo, že případ skutečně ohlásilo. Nejčastěji lidé o osobní zkušenosti s korupčním jednáním hovořili v Litvě (25 procent), na Slovensku (21 procent) a v Polsku (16 procent), nejméně ve Finsku a v Dánsku (po třech procentech).

Země na severu Evropy jsou jediné unijní státy, kde většina pokládá korupci za výjimečný jev. V Dánsku to uvedlo 75 procent, ve Finsku 64 procent a ve Švédsku 54 procent respondentů průzkumu Eurobarometr.

Česko je na horních příčkách tabulky také u otázky, zda se korupce v zemi v posledních třech letech zhoršila. Myslí si to 76 procent dotázaných českých občanů. Od roku 2010 do loňska přitom v ČR vládla vláda, která se profilovala jako protikorupčně zaměřený kabinet. Stejné procento platí pro Slovinsko, ve Španělsku takto odpovědělo 77 procent respondentů. V Itálii kývlo 74 procent dotázaných, v Portugalsku 72 procent.

Podobný názor jako občané vyjadřovaly v průzkumu také evropské firmy. O korupci jako rozšířené hovoří 75 procent z nich. V Řecku je to opět 99 procent, ve Španělsku a Itálii shodně 97 procent, v ČR a Slovinsku po 94 procentech a na Slovensku 92 procent. Nad 90 procent se dostalo ještě Maďarsko, Rumunsko, Portugalsko a Chorvatsko.

Jako problém pro podnikání korupci uvedlo 43 procent evropských firem, nejčastěji (71 procent) v České republice, následované Portugalskem (68 procent), Řeckem a Slovenskem (po 66 procentech).

Nejčastěji o korupci mluví představitelé stavebních firem, 79 procent z nich. Nejméně, jen" v 62 procentech, ji zmiňují telekomunikační a informační společnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…