Tři miliony za přetaženou zavíračku? Vládní výhrůžky nemají oporu v zákoně, vzkazuje právník

10.12.2020 21:23

Restauracím a hospodám, které navzdory koronavirovému zákazu otevřely své vnitřní prostory, zřejmě nehrozí žádná pokuta, upozorňuje expert na zdravotní právo Ondřej Dostál. Vládní výhrůžky o možnosti udělení pokuty až ve výši tří milionů korun prý nemají oporu v zákoně. Krizový zákon prý umožňuje sankce uložit pouze fyzickým, nikoli právnickým osobám, informují Novinky.

Tři miliony za přetaženou zavíračku? Vládní výhrůžky nemají oporu v zákoně, vzkazuje právník
Foto: Archív Ondřeje Dostála
Popisek: Právník specializující se na zdravotní právo Ondřej Dostál

„Přímá sankce za porušení krizového opatření, jako je zavření hospod, pro právnickou osobu v krizovém zákoně není. Takže paradoxně nemůžu dostat pokutu za to, že otevřu hospodu, ale za to, že si nevezmu roušku, ano,“ sdělil Dostál Novinkám.

Kvůli této mezeře v zákoně by se i přes porušení pravidel mohli sankcím vyhnout například restaurace Rio’s na pražském Vyšehradě, kterou v říjnu navštívil v říjnu exministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Tuto mezeru by měla vyřešit vládní novela krizového zákona, kterou ve středu schválila Sněmovna ve stavu legislativní nouze. Podle ní i v případě právnických osob hrozí pokuta až tři miliony korun. Návrhem se bude ještě zabývat horní komora Parlamentu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…