Tři schůze za den. To čeká v příštím týdnu poslance

07.09.2014 11:59

Poslance čekají ve středu hned tři schůze. Sněmovna bude schvalovat celkovou novelu služebního zákona a bude rozhodovat o předlohách, které vrátil Senát. Patří k nim zvýšení spotřební daně z cigaret a zachování zelené nafty pro zemědělce. Poslanci budou také na návrh opozičních TOP 09 a ODS projednávat stanovisko české vlády k sankcím Evropské unie vůči Rusku kvůli situaci na Ukrajině.

Tři schůze za den. To čeká v příštím týdnu poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

Poslední verze celkové změny služebního zákona vyplývá z dohod koalice a pravicové opozice. Vypadlo z ní například zřízení generálního ředitelství státní služby, většina jeho úkolů přejde pod Ministerstvo vnitra. K předloze má výhrady prezident Miloš Zeman, konkrétně k uzákonění institutu politických náměstků. Pokud v normě zůstane, hodlá ji vetovat a hrozí i ústavní stížností. Političtí náměstci nebudou mít podle prezidenta co na práci a budou jen pobírat plat.

Návrhy Úsvitu a KSČM asi poslanci neschválí

Poslanci budou hlasovat v závěrečném schvalování i o návrzích hnutí Úsvit na vypuštění ustanovení o politických náměstcích a KSČM na snížení jejich počtu z nejvýše dvou na každém ministerstvu na jednoho. Sněmovna tyto návrhy patrně neschválí.

Pozměňovacích návrhů je ke služebnímu zákonu řada. Poslanci budou například rozhodovat o uzákonění rotace některých vysoce postavených úředníků. Autoři z řad TOP 09 ji označují za protikorupční opatření.

Předlohami vrácenými Senátem se budou poslanci zabývat na další schůzi. Vládní návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret senátoři poslali zpět sněmovně s tím, že do ní zachování zelené nafty vložili. Tento návrh obsahuje jiná novela, kterou horní komora zamítla. Senátoři tak naložili s oběma předlohami kvůli způsobu schvalování zelené nafty v dolní komoře, hlasovalo se o ní opakovaně. Pravicová opozice kvůli tomu hrozí ústavní stížností.

Poslanci budou jednat i o úpravách, které by umožnily zachování lesních školek

V návrhu programu je taky zákon o dětských skupinách, v němž horní komora požaduje provést úpravu k zachování lesních mateřských škol, nebo novela autorského zákona, do níž senátoři vložili možnost úlevy pro hoteliéry z odvodu autorských poplatků. Rozhodnutí dále čeká sněmovnu o novele silničního zákona, v níž senátoři odmítli poslaneckou úpravu omezení odtahování aut policií z parkovacích zón pro místní obyvatele a podnikatele. Dolní komora bude znovu posuzovat taky odpadovou novelu, jejímž prostřednictvím chce horní komora zakázat sběrnám výkup šrotu s výjimkou autovraků od obyvatel.

Svolání schůze k postoji vlády k unijním sankcím vůči Rusku podnítila pravicová opozice kvůli výrokům premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) z minulého víkendu. Sobotka účinnost sankcí zpochybnil, podle TOP 09 a ODS tím poškodil Česko. Sobotka pravici vzkázal, že si za svými slovy stojí a že si s jejími zástupci o úspěšnosti politiky eskalace sankcí rád popovídá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …