Tři stovky odborářů jednají o strategii ČMKOS a novém vedení

25.04.2014 18:29

Téměř tři stovky odborářů z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) začaly dnes v Praze jednat o své strategii pro příští čtyři roky. Budou rozhodovat i o svém novém vedení - předsedovi a dvou jeho zástupcích. Návrh, že by největší odborová centrála v zemi měla z úsporných důvodů mít místo dvou místopředsedů jen jednoho, totiž neprošel. Jednání o tom bylo velmi bouřlivé.

Tři stovky odborářů jednají o strategii ČMKOS a novém vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ČMKOS Václav Pícl

ČMKOS zastřešuje 29 svazů s asi 370.000 členů. Lídra centrála nemá od loňského podzimu, kdy její někdejší předseda Jaroslav Zavadil odešel z funkce po svém zvolení do sněmovny. Na post kandiduje dosavadní místopředseda Václav Pícl a šéf svazu KOVO Josef Středula. O budoucím šéfovi zatím jasno není, jednotlivé svazy a delegáti vyjednávají o podpoře. O místopředsednická křesla se ucházejí nynější místopředsedkyně Radka Sokolová a šéf odborářských legislativců Vít Samek.


O tom, že by konfederace měla jeden místopředsednický post škrtnout, jednala její rada už několikrát. Shodla se na tom, že zachová obě křesla. Jeden z odborářů dnes odpoledne na sjezdu s návrhem přišel znovu. Vyvolal vzrušenou debatu. Předsedající delegáty v sále rada několikrát vyzývala ke klidu a mírnila. Odboráři nakonec rozhodli, že centrálu dál kromě předsedy povedou i dva místopředsedové. Podobně bouřlivá diskuse se točila i kolem příspěvků a stanovení jejich výše.

České odbory mají za sebou jedno z nejtěžších období

Odboráři dnes hodnotili také to, co se jim za poslední čtyři roky povedlo. „Nedokázali jsme řadu požadavků a návrhů prosadit. To, co se povedlo, se podařilo jen v omezené míře," řekl Pícl. Podle něj se podařilo uchovat zákoník práce s ochranou zaměstnanců. Pícl uvedl, že české odbory mají za sebou jedno z nejtěžších období, kdy bojovaly proti reformám a škrtům pravicové vlády. Ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) dnes na sjezdu ČMKOS řekla, že zájmy odborářů a kabinetu se budou teď „nepochybně mnohem častěji potkávat".


„Poprvé od roku 1990 jsme čelili těm nejasociálnějším vládním restrikcím s dopady na životní úroveň většiny zaměstnanců, byla to etapa s největším počtem protestních akcí," uvedl Pícl. Podle něj je nutné reformy Nečasovy vlády změnit a obnovit dialog s nynějším kabinetem a zaměstnavateli.

Ministryně: Spoléháme na odbory, že to za nás řeknou ostřeji


Se Sobotkovou vládou si odbory zatím notují, k vládní sociální demokracii mají blízko. „Zájmy vlády a odborů se budou nepochybně mnohem častěji potkávat... Občas se stává, že my v politických rolích nemůžeme být tak důrazní, jak bychom si přáli. Tady často spoléháme na odbory, že to řeknou trochu za nás, mnohem ostřeji, než si my můžeme dovolit," řekla na odborářském sjezdu ministryně práce Tominová. Podle ní přichází „nový začátek skutečného partnerství mezi vládou a odbory". Slíbila, že se zasadí o zlepšení podmínek zaměstnanců, posílení požadavků na bezpečnost práce či zvýšení minimální mzdy nejpozději od ledna příštího roku.


Nejobtížnější období a největší počet demonstrací mají odboráři za sebou i podle exšéfa ČMKOS Zavadila. K odborářům promluvili také bývalí předáci centrály - nynější šéf Senátu Milan Štěch a europoslanec Richard Falbr. Prostor dostal i lídr kandidátky ČSSD do eurovoleb Jan Keller, který odboráře ujišťoval, že ve volebním programu na ně strana pamatuje. Vyzýval je, aby šli volit.

Sjezd pokračuje v sobotu. Vystoupí na něm premiér a prezident. Odboráři pak schválí také svůj program do roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…