Trikolora podpořila Babiše. Je zle

21.01.2023 11:17 | Ze sítí

Trikolora se rozhodla v druhém kole prezidentských voleb podpořit expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Máme totiž za to, že hlava státu by se za současné situace měla z mnoha dobrých důvodů rekrutovat spíše z opozice,“ vysvětluje předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Voliči jí však dávají najevo, co si o tom myslí. „Pěkně jste zapomněli. Povinné očkování. Zákaz vycházení. Vstupy do hospod. Zkrachovalé firmy. Armáda na hranici okresu,“ šíří se od nespokojených. A odvracejí se od Trikolory i někdejší koaliční partneři. Dle Majerové však prý „není jiná možnost“.

Trikolora podpořila Babiše. Je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Majerová

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí
Trikolora se vyjádřila k podpoře Babiše ve čtvrtek a doporučila svým členům a příznivcům, aby také bývalého expremiéra podpořili.

„Již ve svém prvním stanovisku k volbě prezidenta republiky ze dne 30. 11. 2022 Trikolora jasně deklarovala, že ve druhém kole nepodpoří žádného z kandidátů, kteří mají cokoli společného s vládní pětikoalicí. Máme totiž za to, že hlava státu by se za současné situace měla z mnoha dobrých důvodů rekrutovat spíše z opozice. A to také proto, že kabinet Petra Fialy považujeme za vládu národní zkázy,“ vysvětlila za Trikoloru její předsedkyně Zuzana Majerová.

Připomněla, že na počátku října strana vyzvala předsedy obou sněmovních opozičních stran, tady ANO a SPD, aby opozice postavila společného prezidentského kandidáta. „Bohužel, nestalo se. Faktem ale je, že již tehdy Andrej Babiš na naši výzvu reagoval pozitivním způsobem a byl připravený o tom jednat,“ podotkla Majerová.

Trikolora prý chápe, že pro některé voliče „nemusí být ani jeden z kandidátů ideální volbou“, jako politická strana ale prý „cítí povinnost vyjádřit se naprosto jednoznačně“. „Ostatně již evangelista Matouš říká: ‚Vaše řeč budiž ano, ano – ne, ne. Co je nad to, je od zlého,‘“ uzavřela Majerová ve svém stanovisku.

Mnozí voliči Trikolory, která u voleb do Poslanecké sněmovny v trojkoalici se Soukromníky a Svobodnými získala podporu od 148.463 lidí, dle jejich vzkazů na sociálních sítích Trikolory nejsou tímto oznámením příliš nadšeni.

„Vidím, že už jste se fakt úplně zbláznili. A to jsem vás při posledních volbách volil. Myslím, že tímhle krokem jste ztratili víc příznivců, než myslíte,“ vyjádřil se jeden z někdejších voličů strany. A v podobném duchu byl i značný zbytek komentářových sekcí na sociálních sítích Trikolory. „Ztratili jste ve mně dalšího voliče a podporovatele. Volíme mezi dvěma zly, ale rozhodně nechci mít na Hradě dalšího komedianta a lháře, a rozhodně ne člověka, který má povolební projev hodný pomatence a blázna bez vize,“ stojí v další z mnoha reakcí.

Mnozí nespokojenci poukazují na covidové období a tehdejší tvrdé restrikce Babišova kabinetu. „Babiš nás absolutně šikanoval za covidu a vy ho podpoříte, co se to z vás stalo...“ podivuje se další z (bývalých) podporovatelů Trikolory.

Připomenuto bylo i například to, že Babišův kabinet na občany nasadil i armádu – a to v rámci covidových blokád, během nichž čeští vojáci pomáhali dohlížet, aby občané nepřekračovali hranice okresů.

Pod jednou z podobných připomínek se Majerová vyjádřila, že je však i tak volba Babiše „jediná možnost, aby nevyhrálo ultimátní zelené zlo“.

Rozhořčeni však jsou nejen samotní voliči, ale i nedávní koaliční partneři Trikolory. Svobodní po vyjádření dokonce přišli s omluvou za to, že se stranou Majerové spolupracovali.

„Když jsme v roce 2021 domlouvali s tehdejším předsedou Václavem Klausem ml. spolupráci do sněmovních voleb, jednalo se z našeho pohledu o propojení dvou mladých pravicových stran, které mají společné programové průsečíky. Například v pohledu na Evropskou unii,“ vzpomínají Svobodní. Trikolora se však dle nich „transformovala“ natolik neslučitelně s nimi, že prý Svobodné „poškozuje“ a musí se proto od ní distancovat.

„Nesouhlasíme s veřejnou podporou Andreje Babiše. Nesouhlasíme ani s mnoha postoji Trikolory v posledním roce, jejichž rétorika již nepředstavuje pravicovou alternativu,“ sdíleli někdejší koaliční partneři Trikolory a dodávají, že oni „oficiálně nepodpořili ani agenta Pávka ani agenta Bureše“.

A ekonomicko-politický komentátor Ondřej Tesárek, vystupující pod přezdívkou Bratříček, pak už při náznacích podpory Andreje Babiše od Trikolory sdílel satirickou fotografii Majerové s připomínkou jedné z demonstrací na Václavském náměstí a s textem: „Plyn sice nedošel, ale pořád můžeme zavřít hospody“. „S Andrejem můžeme vrátit staré dobré časy. Hospody zavřít a pak začít zase sledovat do poslední koruny. Ilegální nálevny zaklekne Alena,“ vyjádřil se satiricky k podpoře Babiše od Trikolory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…