Trump to zase slízl. Tentokrát v knize svého velmi známého republikánského kolegy

04.05.2018 21:55

Republikánský senátor John McCain tento měsíc vydává své paměti s názvem „The Restless Wave“. Mimo jiné ve své knize, která by měla oficiálně vyjít 22. května, ostře kritizuje prezidenta Donalda Trumpa.

Trump to zase slízl. Tentokrát v knize svého velmi známého republikánského kolegy
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Ačkoli jsou McCain a Trump stranickými kolegy, nikdy neskrývali vzájemné antipatie. Trump v rámci prezidentské kampaně například tvrdil, že McCain, válečný veterán z Vietnamu, který strávil několik let v tamním vězení, není žádným hrdinou. Přibližně od té doby jsou vztahy mezi oběma výraznými tvářemi strany na bodu mrazu. Vedle vzájemného „pošťuchování“ se však liší i jejich názory na zahraniční a domácí politiku.

McCain patří k „válečným jestřábům“ a k nejhlasitějším kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina, a na rozdíl od Trumpa plně podporuje liberální přistěhovaleckou politiku. Ve svých pamětech McCain věnuje Trumpovi poměrně hodně prostoru a podle očekávání se o něm nevyjadřuje příliš lichotivě. Nejvíce mu vyčítá, že „znevažuje americké hodnoty, vyjadřuje se pozitivně o autokratických vládcích a ponižuje uprchlíky“.

Podle McCaina se americký prezident chová agresivně k médiím a ignoruje otázku lidských práv. „Je skutečně těžké rozklíčovat, co od prezidenta Trumpa čekat. Nikdy nevíme, co myslí vážně a co je pouze nějaká póza,“ cituje britský deník Daily Mail jednu z pasáží knihy, která je věnována právě kritice Trumpa. „Hluboce mě znepokojuje, jakým způsobem se Trump vyjadřuje o uprchlících, kteří ve své rodné zemi čelili pronásledování,“ píše dále McCain.

McCain dále vyčítá Trumpovi, že se chová nevhodně k médiím a označuje plošně všechny novinář za lháře, bez ohledu na to, o čem a jak informují. Kritice vlivného republikána neušli ani někteří bývalí či současní poradci Trumpa. Nejvíce si „zasedl“ na Stevea Bannona a Sebastiana Gorku. „Skutečně jsem si oddychl, když je Trump propustil ze své administrativy,“ píše McCain, který loni v červenci oznámil, že trpí rakovinou mozku.

A právě jeho vážná nemoc je rovněž součástí knihy. McCain připouští, že prognózy nejsou příliš optimistické a on je připraven doslova „na vše“. Již dříve v amerických médiích lékařští odborníci avizovali, že s jeho typem nádoru se pacienti dožívají v průměru šestnácti měsíců. McCain již absolvoval chemoterapii a další procedury, ale nemoc se očividně zastavit nepodařilo. Na veřejnosti se viditelně pohublý McCain obvykle pohybuje na invalidním vozíku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…