Trumpova kandidáta do Nejvyšího soudu chtějí potopit kvůli MeToo. Ultralevicová profesorka psychologie si vzpomněla, že jí před 36 lety zkoušel znásilnit

23.09.2018 11:29

Už to vypadalo, že Brett Kavanaugh má dobře našplápnuto na to, aby se stal soudcem amerického Nejvyššího soudu. Pak ale přišla žena, která ho obvinila z pokusu o znásilnění před šestatřiceti lety, profesorka psychologie Christine Fordová, která je registrovanou členkou demokratické strany a patří k progresivistickému křídlu této strany. A situace rázem nabírá zcela jiný směr. S fakty ohledně této kampaňe #metoo přišel server Reflex.cz.

Trumpova kandidáta do Nejvyšího soudu chtějí potopit kvůli MeToo. Ultralevicová profesorka psychologie si vzpomněla, že jí před 36 lety zkoušel znásilnit
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Fordová s obviněním poprvé přišla před šesti lety, kdy se svěřila svému psychiatrovi, že se jí pokusili čtyři muži znásilnit, aniž by uvedla jména. Nepamatuje si podle svých slov ani to, kde ani kdy přesně se tento pokus o znásilnění odehrál, ale ví, že se odehrál. Podle současných obvinění ale byly jen dva, a ten druhý prý znásilnění překazil. Svědek prý již také prohlásil, že si žádný pokus o znásilnění nepamatuje.

Rezolutně její obvinění popřel i Kavanaugh. To, že Fordová mluví pravdu, má prý podpořit to, že úspěšně prošla neoficiálním testem na detektoru lži. Obvinění způsobilo na americké politické scéně doslova bouři. Přístup k obvinění se nepřekvapivě liší podle stranické příslušnosti. 

Řada konzervativců ostře kritizuje načasování tohoto obvinění. Senátorka Feinsteinová, která obvinění zveřejnila, o něm věděla od července. Zpoždění odůvodňuje ochranou tehdy anonymní Fordové. Objevují se i názory, že politicky se jedná o zdařilý krok, z institucionálního hlediska je to další oslabení legitimity Nejvyššího soudu. Už nyní je možné registrovat z krajní levice hlasy o tom, že Kavanaugh nebude legitimním soudcem i v případě, že bude Senátem potvrzen.

Ať už je obvinění pravdivě, či nikoli, situace republikánů nevypadá zrovna růžově. Pokud by se rozhodli Kavanaugha „potopit“, tak dají demokratům krátce před volbami velké vítězství a velmi podráždí svoje voliče. Pokud jej potvrdí, tak to demokraté náležitě v předvolebním boji využijí a budou tvrdit, že je to další důkaz, že republikáni vedou „válku proti ženám“.

Demokraté zase hrají o čas a to hned ze dvou důvodů. Tím prvním jsou prý volby, ve kterých mají demokraté jistou šanci získat v Senátu většinu. Tím druhým je fakt, že dokud nebude potvrzen nový soudce, tak se nedají očekávat žádná soudní rozhodnutí, která by šla proti jejich zájmům.

Původní text ZDE

Obvinění podle redakce serveru Reflex.cz poskytuje také vítanou záminku, aby mohli případně demokratičtí senátoři z „červených států“ hlasovat proti Kavanaughovi. Z celkového průběhu slyšení o této Kavanaughově nominaci lze prý jistě konstatovat, že došlo k dalšímu prohloubení příkopů mezi demokraty a republikány, což pro budoucnost USA nevěští nic dobrého.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…