Trumpova pohraniční zeď s Mexikem roste v době koronavirové rychleji, jde o znovuzvolení. Toto nám napsala zpravodajka z USA

18.04.2020 13:58

Výstavba pohraniční zdi na americko-mexických hranicích. Jak je to s jedním ze stěžejních bodů předvolební kampaně prezidenta Donalda Trumpa? Krajanka Jana Hunt z Washingtonu, D. C., která pro ParlamentníLsty.cz přináší zajímavosti z USA, píše, že stavba této pohraniční bariéry se v posledních měsících zrychlila.

Trumpova pohraniční zeď s Mexikem roste v době koronavirové rychleji, jde o znovuzvolení. Toto nám napsala zpravodajka z USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Donald Trump

„Přesto, že se stavba zdi dosud nedostala daleko, její výstavba se v posledních měsících zrychlila,“ napsala Jana Hunt, která žije v hlavním městě USA. Ostatně, zeť a poradce Donalda Trumpa Jared Kushner v rozhovoru pro časopis Politico nedávno prohlásil: „Tento projekt bude v podstatě hotový koncem roku či začátkem příštího roku!“

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí

Obnova existující zdi

Sto šedesát pět mil, tedy 265 km zdi bylo dokončeno. Většina z toho však zahrnuje obnovu již existující zdi. Zbývá dokončit více než 500 mil, tedy 804 kilometry. Podle Bílého domu by pandemie covid-19 neměla stavbu zdi zpomalit. Prezident Trump stavbu zdi podle některých komentátorů využívá k odvrácení pozornosti od pomalé a chaotické reakce jeho vlády na současnou koronakrizi. Na Twitteru prohlásil: „Zeď roste rychle. Potřebujeme ji víc, než kdykoliv jindy!“

Demokraté se ale dožadují zastavení prací na zdi během krize. Odpůrci stavby namítají, že zdroje používané na výstavbu zdi by měly být využité na boj s nákazou nemoci covid-19. Pohraniční města se navíc obávají, že pracovníci na stavbě by mohli infikovat jejich komunity koronavirem. Ochránci životního prostředí zase varují před narušením migračních tras divoké zvěře.

Miliardy na stavbu zdi

Mezi lety 2018 až 2019 došlo k politické krizi poté, co Donald Trump trval na tom, že vetuje zákon o státních výdajích, pokud v něm nebudou začleněny výdaje na stavbu zdi na hranicích s Mexikem ve výši 5,7 miliardy dolarů. Jelikož mu Sněmovna reprezentantů, kde dominují demokraté, nevyhověla, Trump uzavřel veškeré orgány státní správy na pětatřicet dní. Rozpočtová komise Kongresu odhadla, že tato uzávěrka stála 11 miliard dolarů.

V únoru 2019 prezident podepsal deklaraci o národním nouzovém stavu z důvodu údajné krize na jižní hranici. Navzdory odporu demokratů byl Trump schopen relokovat miliardy dolarů na stavbu zdi z fondu na boj proti drogám, terorismu a také z výdajů na vojenské projekty.

Ačkoliv jako kandidát Trump slíbil, že Mexiko za zeď zaplatí, zatím ji dotují američtí daňoví poplatníci. Cena za zeď, tvořenou ocelovými kůly dosahujícími až devíti metrů výšky, je téměř 30 milionů dolarů za míli, tedy za 1,6 kilometru.

Trump a jeho zeď

Poté, co se Donald Trump stal prezidentem, zahájil nejen okamžitý útok na legislativní úspěchy svého předchůdce, ale také se rychle zaměřil na stavbu slíbené zdi. Jeho třetí výkonné nařízení nasměrovalo orgány státní správy na zahájení stavby zdi s využitím existujících vládních finančních zdrojů. Začátek stavby se však v důsledku navrhované vysoké ceny a neprůhlednosti celého procesu posouval. Jedním z přetrvávajících problémů je výkup soukromých pozemků.

Zeď na hranicích s Mexikem byla jedním z nejkontroverznějších předvolebních slibů amerického kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Původně ji slíbil vystavět po celé délce hranice pokrývající 2000 mil, tedy 3219 km. Později slíbenou délku redukoval na polovinu s tím, že druhou polovinu již blokují přirozené bariéry jako hory a řeky. „Postavím ohromnou zeď – nikdo nestaví zdi lépe než já, věřte mi – a já ji postavím levně. Postavím ohromnou, ohromnou zeď na jižní hranici, a Mexiko mi za ní zaplatí. Zapište si moje slova,“ slíbil Trump jako kandidát.

A Trump jako prezident, i přes domácí protesty a odpor ze strany Mexika, stále staví. Ostatně, zeď je pro jeho příznivce důležitým symbolem při rozhodování, jestli mu při letošních prezidentských volbách zachovají přízeň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ras

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…