Turecko potřebujeme. Snad bude demokratičtější, doufá švédská ministryně zahraničí

15.03.2016 21:52

Přístupová jednání s EU by mohla vést Turecko k demokratičtějšímu vývoji, míní švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová. Otevření nových kapitol při vyjednávání o vstupu do EU si Ankara klade jako jeden z požadavků pro dohodu s Bruselem o zastavení migrační vlny. Wallströmová dnes po jednání se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) prohlásila, že Evropa dohodu s Tureckem potřebuje.

Turecko potřebujeme. Snad bude demokratičtější, doufá švédská ministryně zahraničí
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

„Musíme být praktičtí a pragmatičtí, potřebujeme Turecko, ale potřebujeme také dělat správné věci,“ komentovala Wallströmová dohodu mezi Bruselem a Ankarou ohledně společného řešení přílivu uprchlíků z Turecka do Evropy. Turecký premiér Ahmet Davutoglu minulý týden na jednání s Evropskou radou předložil návrh Turecka na dohodu s EU, v němž Ankara navyšuje své dřívější požadavky vůči Evropě výměnou za to, že pomůže zastavit nelegální migraci.

Dohoda s Tureckem byla tématem dnešního jednání ministrů zahraničí zemí EU v Bruselu

Turci žádají více peněz, urychlení vízové liberalizace a také diskusi o otevření nových kapitol v přístupových jednáních. Zatímco kritici postup Turecka označili za vydírání, Wallströmová v něm vidí příležitost, jak ovlivnit politický vývoj v Turecku. „Musíme s Tureckem pokročit v přístupových jednáních. To už částečně začalo a je to nejlepší způsob, jak je vést k demokratičtějšímu vývoji,“ prohlásila.

Dohoda s Tureckem byla tématem dnešního jednání ministrů zahraničí zemí EU v Bruselu. Podle vyjádření některých ministrů po skončení schůzky panuje ohledně dohody opatrný optimismus. Na summitu EU na konci týdne by tak mohla být schválena.

Podle Wallströmové je nutné, aby Unie zajistila, že bude jasné, kam Turecko investuje peníze, které dostane. Podle aktuálního návrhu by mělo jít o šest miliard eur.

Není možné, aby se s někým zacházelo jinak

Jak Wallströmová, tak český ministr zahraničí také zdůraznili, že EU nesmí couvnout v pravidlech pro udělení bezvízového styku. Podle Zaorálka EU v této věci nemůže rezignovat na principy, pravidla a procedury, které uplatňuje v případě jiných zemí. „Není možné, aby se s někým zacházelo jinak. Pravidla platí pro všechny,“ poznamenal v Bruselu.

O dohodě s Tureckem rozhodnou ve čtvrtek a pátek premiéři a prezidenti členských států EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…