Tusk vidí příčinu krize v ruské politice i ve slabosti Ukrajiny

15.05.2014 11:15

Hluboká vnitropolitická krize na Ukrajině je výsledkem agresivní politiky Ruska, ale zároveň má příčiny ve slabosti ukrajinského státu. Na bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě to řekl polský premiér Donald Tusk. Jeho slovenský kolega Robert Fico zároveň vyjádřil skepsi k účinnosti ekonomických sankcí vůči Rusku.

Tusk vidí příčinu krize v ruské politice i ve slabosti Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bratislavský hrad

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky by se situace na Ukrajině mohla stabilizovat po volbách, které „nově naplní" demokratické instituce a vzejde z nich nový prezident, parlament a vláda s jasnou autoritou. Volby nové hlavy státu jsou plánované již na 25. května.

„To podle mého názoru může silně pomoci, aby se stabilizovala situace a posílila územní integrita země včetně reforem, které by nesměřovaly k federalizaci, ale decentralizaci Ukrajiny," řekl Sobotka.

Česko jednoznačně podporuje jednotu, suverenitu a územní integritu Ukrajiny

Česko podle svého premiéra jednoznačně podporuje jednotu, suverenitu a územní integritu Ukrajiny. Země Visegrádské čtyřky mohou podle něj předávat Ukrajině své zkušenosti s budováním demokracie. Sobotka také navrhl zahrnout ukrajinské studenty do mezinárodního výměnného programu Erasmus.

Situaci na Ukrajině dnes na konferenci komentovali všichni premiéři V4. Společně ji vidí jako důkaz, že je třeba posilovat společnou obranu a prohlubovat energetickou spolupráci.

Maďarský premiér Viktor Orbán zdůraznil, že demokracie na Ukrajině musí také zahrnovat práva menšin - včetně té maďarské. Orbánovo vyjádření, že bude usilovat o autonomii pro etnické Maďary žijící v zahraničí, vyvolalo v sobotu kritiku. Maďarský ministr zahraničí János Martonyi však již ve středu v Bratislavě upřesnil, že Maďarsko neusiluje o územní autonomii Maďarů, ale o posílení kolektivních práv pro krajany. Podobně se dnes v obecné rovině vyjádřil také Orbán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…