Tuzemák, vodka... Štamprle na koledu? Asi ne, až tohle uvidíte

04.04.2023 4:40 | Kauza

Tuzemák, neboli tuzemský rum, zdražil oproti loňským Velikonocům o 30 Kč. Přitom štamprle tohoto nápoje podle statistik nejčastěji slouží Čechům k tomu, aby se „rozšoupli“ na svátky jara. Nejen na koledu. Tvrdý alkohol pije o Velikonocích až polovina Čechů, což není ve světě nic výjimečného. Výjimečné budou každopádně jeho ceny, jak zjistily ParlamentníListy.cz.

Tuzemák, vodka... Štamprle na koledu? Asi ne, až tohle uvidíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Z blížících se Velikonoc se čím dál více vytrácejí lidové zvyky a tradice, které s nimi byly v minulosti neodmyslitelně spojeny. To platí jak pro barvení vajíček, pletení pomlázek či pečení beránka. Valná většina české populace vnímá Velikonoce jako svátky jarního období a probouzení přírody, zatímco menší část si je spojuje se dny pracovního volna. A pro ještě menší část populace znamenají Velikonoce náboženský svátek. Čtvrtina Čechů však chodí alespoň občas koledovat. Nejčastěji si vyslouží kraslice (70 %), čokoládu v různých podobách (58 %) a více než polovina z navštívených jim nabídne alkohol (53 %).

Není proto divu, že si Stock Plzeň-Božkov s.r.o., největší tuzemský výrobce lihovin, u příležitosti tohoto svátku zadává pravidelně průzkumy, aby si zmapoval, co se o Velikonocích nejčastěji pije a jak se proměňují chutě vyznavačů něčeho ostřejšího. Při zatím posledním provedeném průzkumu bylo zjištěno, že o Velikonocích si nejvíce dopřáváme rum (29,2 %), vodku (23,2 %) a hořkobylinné likéry (15,1 %). Na Moravě se velké oblibě těší pálenky. U mladých do 24 let to vyhrává vodka, které dává přednost 42 procent dotázaných této věkové kategorie. To konzumenti ve věku 35–44 let mají nejraději hořkobylinné likéry.

Alkohol si dají až dvě třetiny plnoletých koledníků

Téměř polovina populace si Velikonoce zpestří tvrdým alkoholem, z těch, co se vydávají na koledy, nepohrdnou štamprlí něčeho ostřejšího až dvě třetiny plnoletých. Dotazováním bylo také zjištěno, že Češi se o Velikonocích neváhají rozšoupnout a až 30 procent z nich si kupuje lahev tzv. „lepšího“ alkoholu. „Populární je nejen alkohol z vyšší cenové kategorie, ale jedná se například o limitované edice whisky, alkohol v lahvi výjimečného tvaru, či speciální příchutě tradičních nápojů,“ vyjádřil se k výsledkům posledního ze zadaných průzkumů Tomáš Hejkal, marketingový ředitel Stock Plzeň-Božkov.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Oproti předchozím letům se však konzumace alkoholu o Velikonocích letos zase víc prodraží. Ostatně potvrzují to i data Českého statistického úřadu. „Z alkoholu máme v aktuálním spotřebním koši s průměrnými měsíčními spotřebitelskými cenami ceny za tuzemský rum, vodku, červené víno a lahvové pivo,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Tomáš Chrámecký z odboru komunikace Českého statistického úřadu s tím, že poslední data za únor a spotřebitelské ceny za březen zveřejní ČSÚ ve čtvrtek 13. dubna.

Za rum a vodku téměř o 60 korun víc než před rokem

Právě rumu a vodky, které jsou ze sortimentu alkoholu zařazeny v aktuálním spotřebním koši, se o Velikonocích vypije nejvíce. Tuzemský tmavý (Tuzemák) je v něm uveden s průměrnou únorovou cenou 264,89 Kč. Ještě dražší byl o měsíc dříve, tedy v lednu 2023, kdy se prodával průměrně za 268,48 Kč. Letošní pokračující nárůst cen v Česku se promítl i u něj. Přitom ještě o Vánocích stál „jen“ 243,49 Kč. V porovnání s loňskými Velikonocemi, které připadly na termín 15. až 18. dubna, si v tomto roce milovníci tuzemáku připlatí téměř třicet korun. Tehdy byla totiž jeho průměrná cena 235,05 Kč.

Sáhnout hlouběji do peněženky ve srovnání s posledními „svátky jara“ budou muset i milovníci druhého z nejoblíbenějších druhu alkoholu. Litrová láhev Vodky jemné byla v únoru k mání v průměru za 269 korun. A to ještě o dost zlevnila ve srovnání s lednovou cenou 283,92 Kč, což byla v dlouhodobém sledování její rekordní cena. Ve vánočním období se prodávala za 265,55 Kč, zatímco o minulých Velikonocích za ni zákazník zaplatil 241,28 Kč. Při velikonočním nákupu litru rumu a litru vodky zaplatil zákazník před rokem v průměru za obě lahve 476,33 Kč, letos to je podle posledních údajů 533,89 Kč, tedy o 57,56 Kč více.

Skotům nemůže v horkém nápoji chybět whisky

Češi nejsou v tomto směru nijak výjimeční, protože Velikonoce se slaví nejen jídlem, ale také pitím alkoholu i v mnoha jiných zemích. U našich západních sousedů se ani při této příležitosti neodchýlí od svého tradičního moku. Jen jim trochu déle trvá, než se k němu dostanou, protože Němcům pivo schovává velikonoční zajíček a oni ho pak hledají. Také Italové zůstanou u svého červeného vína. Ve Skotsku se o Velikonocích tradičně zahřívají nápojem „Hot Toddy“, který, jak už název napovídá, konzumenta v chladném počasí zahřeje. Do horké vody se dává med, citron, hřebíček, skořice a především neodmyslitelná skotská whisky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…