Tuzemské banky vydělaly 54 miliard, nebýt Řecka, bylo by to víc

30.03.2012 20:28

Na provizích a poplatcích od zákazníků si tuzemské bankovní domy minulý rok přišly na 50 miliard korun. Z údajů o hospodaření bankovního sektoru, které v pátek zveřejnila Česká národní banka, vyplývá, že výnosy bank stále rostou - oproti roku 2010 stouply o 3,3 procenta. Čistý zisk však vlivem evropské krize naopak klesá.

Tuzemské banky vydělaly 54 miliard, nebýt Řecka, bylo by to víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Bilanční suma sektoru za minulý rok dosáhla téměř 4,5 bilionu korun, což je o sedm procent více než o rok dříve. Čistý zisk však o čtyři procenta klesl na 53,4 miliardy korun, což je podle slov viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka důsledek odepsání řeckého dluhu.

Kvůli odpisům řeckých dluhopisů zisk ČSOB klesl o 17 procent na nynějších 11,2 miliardy korun, Komerční banka vydělala až o 28,9 procenta méně, 9,5 miliardy korun. Nejhůře dopadla UniCredit Bank, jejíž čistý zisk činil pouhých 1,15 miliardy korun, což je o celých 62 procent méně.

Česká spořitelna však řecké státní dluhopisy nevlastní a její zisk se zvýšil o víc než 13 procent na 13,64 miliardy korun. Ještě lépe si oproti předchozímu roku vedla Raiffeisenbank, jejíž čistý zisk stoupl o 22 procent, tedy zhruba 2,2 miliardy.

Údaje z konce minulého roku ukazují, že bankovní sektor zaměstnává 40 018 osob působících ve službách 44 poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen, tři z nich přišly na český trh během roku 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …