Tvrdý lockdown jako kladivo na covid. Opravdu? Vědec, matematici i statistik si vzali do ruky data. A tady je výsledek

25.03.2021 15:40

Roušky, lockdowny, nebo promoření? Co přesně způsobuje, že virus přichází ve vlnách? Podle článku Reflexu s hlasy mnoha odborníků to není jisté. A není ani jisté, že tvrdá opatření zabírají, protože křivka nakažených se zlomila i tam, kde měl virus volný průběh. A ani zavření průmyslu prý nepřinese kýžené drastické snížení počtu nakažených. Mimo jiné i kvůli tomu, že určité procento testů bude vždy falešně pozitivních.

Tvrdý lockdown jako kladivo na covid. Opravdu? Vědec, matematici i statistik si vzali do ruky data. A tady je výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát hlavního města Prahy představil Mobilní laboratoř – nový krok v systému testování na onemocnění COVID-19

Fungují tvrdá opatření proti covidu? Podle vlády ano. Vědci ovšem tak jasno nemají, jak konstatuje Angelika Bazalová, radní ČTK, v článku Reflexu. Americký vědec John Ioannidis zkoumal efekty tzv. měkkých opatření (3R) a tvrdých opatření (lockdowny) hned v několika zemích. Vyšlo mu, že když se započítají efekty měkkých opatření, tvrdá opatření žádný výrazný efekt nepřinášejí. Spíše naopak, v některých případech dokonce situaci zhoršují, jako např. uzavření škol, které má za následek, že vnuci a vnučky nakazí seniory, kteří o ně pečují.

Anketa

Je vám líto, že Klaus ml. odešel z politiky?

53%
22%
hlasovalo: 11767 lidí
Názory se podle Bazalové různí i v Česku. Podle některých českých statistiků má epidemie svou vlastní dynamiku a restrikce ji mohou zesílit či zeslabit, ale nikoliv zásadně. To prý dokazuje hlavně současná třetí vlna, která se zlomila druhého března s počtem 16 775 nově diagnostikovaných případů. A ani hlavní statistik Ladislav Dušek to nepřisuzuje zesíleným opatřením, protože ta začala platit jen chvíli předtím. Podle matematičky Lucie Houfkové dokonce vlna polevila ještě dříve, na konci února.

I přes trendy Dušek předpokládal, že počty nových případů budou růst a přesáhnou hranici 20 tisíc nakažených na den. Což se nevyplnilo, ale přesto jeho predikce používají politici jako záminku pro zostření opatření, například Jan Hamáček.

Proč se křivka zakulatila? Jednou z možností je pokročilé promoření. V této souvislosti matematik Tomáš Fürst kritizuje, že o tom, kolik lidí virus prodělalo, nemá nikdo přesné statistiky. Podle jeho názoru se místo drahého a nepřesného testování ve firmách měly zjišťovat protilátky, a zda vlnu zpomalila vzrůstající kolektivní imunita, nelze říci.

Nicméně epidemie se podle něho chová všude podobně, křivka se vlní a růst střídá pokles. A když je růst velký, vláda zavede opatření. Jenže když dojde k poklesu, podle Fürsta to může být korelace místo kauzality. Hlavně proto, že tam, kde měl virus volné pole, nerostl do závratných výšin, ale křivka se zlomila, aby zase narostla.

Podle Ladislava Duška může být vysvětlením, že lidé změní své návyky a začnou se chovat zodpovědněji. Politici jsou ovšem jiného názoru, protože přitvrdili. Podle matematika Fürsta však lidé své chování tak výrazně nemění a hlavním důvodem pro změnu křivky je virus sám. Ale proč se tak děje, to neví. Modely šíření při epidemii jsou podle něho zastaralé.

Bazalová zmiňuje snahy uzavřít průmysl, protože čísla prý padají příliš pomalu. Něco takového už koneckonců navrhuje hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Ovšem podle Fürsta není jasné, co se tím dokáže. Snaha dostat počet pozitivně testovaných na minimum totiž narazí na to, že určité procento testů vyjde falešně pozitivních. „Jediná možnost, jak se dostat na tisíc pozitivních,“ říká Fürst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…