Tvrdý policejní zásah v USA. Důvod? Mladí lidé vapovali na promenádě

22.06.2021 22:00

Spojené státy řeší další případ nepřiměřeného použití síly ze strany policie. Důvod jejich zásahu vůči mladistvým ve městě Ocean City je však těžko uvěřitelný: skupina mladíků používala elektronické cigarety na promenádě, kde je tzv. vapování zakázáno. Video, které natočili svědci incidentu, ukazuje tvrdý zákrok skupiny policistů vůči několika mladíkům. Ti se zatčení nebránili, přesto byli omráčeni elektrickými paralyzéry a jeden z nich opakovaně fyzicky napaden, ačkoliv již ležel na zemi a byl držen několika policisty.

Tvrdý policejní zásah v USA. Důvod? Mladí lidé vapovali na promenádě
Foto: Screen: CNN
Popisek: Zákrok policie v americkém Ocean City.

Záběry, které uveřejnila např. CNN, vyvolaly vlnu protestů po celé zemi, neboť zásah byl podle kritiků policie naprosto nepřiměřený. Kromě dvou mladíků bylo zatčeno několik dalších osob, které se snažily jim pomoci. Místní policie ve svém prohlášení zákrok hájí, ovšem zároveň potvrdila, že proběhne vyšetření celé věci.

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí
Ostré reakce však způsobil i samotný důvod, kvůli kterému byli mladíci omráčeni, biti a zatčeni – tedy zákaz používání elektronických cigaret na veřejné promenádě. Ve Spojených státech i jinde ve světě existuje množství organizací, lobbujících za zásadní omezení elektronických cigaret včetně zákazu jejich užívání na veřejných místech. Právě díky jejich lobbyingu nařídila americká federální vláda i mnohé samosprávy přísná opatření proti vapingu.

A ve stejnou dobu pronikly na veřejnost interní materiály o tajném financování celosvětové kampaně proti vapingu, kterou platí americký miliardář Michael Bloomberg, bývalý starosta New Yorku. Američtí novináři zmapovali toky peněz vůči organizacím v celé Americe a mnoha státech Asie a Afriky, v nichž Bloombergovy peníze měly ovlivňovat veřejné mínění i samotné vlády. Dokumenty, které výslovně požadují zakrýt pravý zdroj peněz pro celou kampaň, naznačují i přímou korupci některých vlád ve třetím světě.

Ve chvíli, kdy se Bloombergem financovaná organizace „Kampaň za děti bez tabáku“ ostře ohradila proti brutálnímu zásahu v Ocean City, stala se sama terčem nevybíravé kritiky. Lidé na sociálních sítích poukazovali na to, že policie vynucovala zákazy, které si Michael Bloomberg a jím placené organizace vymysleli a následně prosadily.

Elektronické cigarety, stejně jako další alternativní výrobky, představují podle nezávislých expertů daleko menší riziko pro lidské zdraví, než jaké přináší kouření cigaret. Omezování těchto alternativ tak vlastně nutí kuřáky, aby neměli cestu, jak se svým zlozvykem skončit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…