Ty pokrytče! Výzva, aby se Nečas omluvil občanům, rozpoutala ve straně peklo

03.07.2013 13:28

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS přišel s návrhem, že by se Petr Nečas měl omluvit voličům za to, že destabilizoval politickou situaci. Mezi občanskými demokraty ale jeho nápad nenalezl příliš pozitivní odezvu.

Ty pokrytče! Výzva, aby se Nečas omluvil občanům, rozpoutala ve straně peklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka na kongresu ODS

„Myslím, že bychom se měli omluvit, respektive Petr Nečas, který své osobní problémy dostal tak daleko, že v daném okamžiku podal demisi a tím padla celá vláda. Destabilizoval celou situaci, ty důvody jsou pro nás jako pro ODS personifikovatelné,“ řekl Sobotka v ČT.

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS, zda s Přemyslem Sobotkou souhlasí, případně zda by se ODS neměla omluvit ještě za další věci, jako je třeba zvyšování daní. Sobotka podporu ale příliš nezískal a sklidil i ostrou kritiku.

Plané moralizování pokryteckých lidí

„Kdyby právě Přemysl Sobotka nevystoupil a nenastavil mravní zrcadlo přesně v okamžiku, kdy je to pro pana Sobotku zdánlivě osobně nejvýhodnější, musel bych si myslet, že se politický svět otáčí obráceně. Neotáčí. Navrhované gesto považuji za plané moralizování od lidí, kteří po léta ve vedení strany seděli, podíleli se na rozhodnutích a nemohou se přece tak snadno a pokrytecky zbavit své zodpovědnosti. Bylo to tak v Sobotkově případě s předsedy Klausem, Topolánkem a nyní s Nečasem. Je to bohužel směšné!“ uvedl pro ParlamentníListy.cz europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Je to nesmysl a pan Sobotka mluví za sebe, ne za ODS,“ reagoval na jeho návrh šéf europoslanců ODS a člen grémia strany Jan Zahradil.

Ani senátor Jaroslav Zeman Sobotkův návrh nepodpořil: „Premiér Nečas se naomlouval až až! Nemá cenu ho neustále deptat. Za fiasko v prezidentských volbách se také nikdo voličům neomluvil a neomlouval.“

„Když má někdo potřebu se omlouvat, ať to dělá,“ reagoval stručně místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

K věci se vyjádřil i expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. „V téhle přitroublé logice by se musel především Přemysl Sobotka omluvit za puč před třemi lety, kterým Nečase vyrobil,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Topolánek.

Přemysl Sobotka byl totiž první, kdo po Topolánkově vyjádřeních pro časopis LUI požadoval jeho rezignaci na post předsedy ODS.

Je předčasné omlouvat se za spekulace

Místopředseda senátorského klubu ODS Miroslav Škaloud se domnívá, že je předčasné omlouvat se za spekulace: „Já nevím, zda měla paní Nagyová nějaké pravomoce navíc. Ani za jakých okolností došlo k úkolování vojenské rozvědky. To, že někoho policie obviní, ještě není důkaz. Dovolím si citovat advokáta Tomáše Sokola: 'Chování zpravodajců ve vztahu k Nagyové není třeba vnímat tak hystericky. Ve vládě existují formální pravidla a pak nepsané neformální postupy, které se zaběhnou tak, že vedoucí sekretariátu může někomu tlumočit požadavek vlády. Je prý pravda, že formálně by zpravodajci mohli po Nagyové požadovat oficiální papír, ale běžný úzus mohl být jiný'.“

„Požadovat omluvu ze strany ODS za zvyšování daní považuji za špatný vtip. Pokud nějaké uskupení má vládu, musí operativně reagovat, v tomto případě na finanční krizi a na silný propad příjmu státního rozpočtu. To, že vláda tento propad při nezvyšování schodku ze dvou třetin řešila úsporami na své straně a z jedné třetiny dočasným zvýšením daní, považuji za přiměřené. Opatření jiného druhu,které by umožnilo nezvyšovat daně, jako např. omezení výdajů na železniční dopravu, na zdravotnictví, na kulturu a podobně by při rozložení sil ve sněmovně v té době bylo za prvé obtížně průchodné a za druhé by způsobilo silnou vlnu mediálních útoků a nenávisti, které by kredit vlády dále snižovaly a tím by zhoršily i možnost prosazovat reformy,“ dodal Škaloud.

"Nerada bych se dočkala situace, kdy se ODS bude omlouvat za to, že existuje a za všechna svá politická rozhodnutí," reagovala europoslankyně Andrea Češková.

Měl by se možná zamyslet sám nad sebou

„Přemysl Sobotka vždy dobře ví, kde jiní udělali chybu a rád jim radí. Měl by se možná zamyslet nad svým volebním výsledkem z prezidentské volby,“ myslí si europoslanec Hynek Fajmon. Přemysl Sobotka získal v prvním kole prezidentské volby 2,46 procenta hlasů.

"Nemám ve zvyku moralizovat a nebudu tak činit ani nyní. Pokud bych chtěl Petru Nečasovi sdělit, ať se omluví, řeknu mu to osobně, a ne přes média," sdělil poslanec Igor Svoják.

„ODS je jako auto, které sjelo do škarpy. Naštěstí zůstalo na všech čtyřech kolech, takže se vrátí na silnici,“ reagoval předseda senátorského klubu Jaroslav Kubera.

Senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS si myslí, že už je asi na nějaké omluvy pozdě. „Přesto omluva má svůj význam, aspoň jde o základ slušnosti. Omluvit by se měla především Nagyová všem, které nechala sledovat a kterým ublížila. A Petr Nečas manželce a rodině a voličům, kterým nesplnil sliby. ODS není mezi politickými stranami nic extra v negativním smyslu. A v tom pozitivním udělal zatím stále nejvíce. A vše posoudí a ocení voliči, občané České republiky. Pan prezident se zatím také neomluvil za mnohé nesplněné sliby a pronesené nesplnitelné plané sliby,“ vysvětlil senátor.

ODS vykročila od Jaklů směrem k Pehům

„To je divná otázka. Nečas především rezignoval. Uvidíme, co se v kauze nakonec prokáže jako pravda a pak možná dojde na omluvy,“ reagoval poslanec David Šeich.

„Každá politická strana by měla přistupovat ke svým voličům s úctou a pokorou. ODS to ne vždy uměla. Někdy její představitelé působili zbytečně arogantně a odpuzovali část veřejnosti. Pokud se prokáží obvinění spolupracovnice Petra Nečase, tak je na místě, aby se za toto omluvil, ale na druhou stranu nějaké sebemrskačství před voliči žádné straně nikdy nepomohlo,“ myslí si člen Výkonné rady ODS Jan Skopeček.

„Je jasné, kudy se rozhodla ODS vykročit ze své dnešní krize. Místo toho, aby se 'omluvili' svým dlouholetým voličům, jako jsem býval třeba já, hodlají se omlouvat lidem typu Pehe, kteří ODS nikdy nevolili a nikdy volit nebudou. Takže vykročili od Jaklů směrem k Pehům,“ komentoval iniciativu blízký spolupracovník Václava Klause Ladislav Jakl.

Petr Nečas rezignoval na post premiéra i předsedy ODS kvůli kauze bývalé šéfky svého kabinetu Jany Nagyové. Podle policie se domluvila s vedením Vojenského zpravodajství na sledování Nečasovy manželky Radky, měla se také prý podílet na „podplacení“ tří exposlanců ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…