Tyto všechny dohody Západ chladnokrevně porušil, aby zničil Ukrajinu. Budete koukat, jaký ukrajinský politik takto promlouvá

20.06.2015 13:29

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko prý obvinil západní mocnosti z toho, že zradily Ukrajinu. Informoval o tom zpravodajský portál PrvníZprávy.cz

Tyto všechny dohody Západ chladnokrevně porušil, aby zničil Ukrajinu. Budete koukat, jaký ukrajinský politik takto promlouvá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stanové městečko hnutí Euromajdan na náměstí Nezávilosti v Kyjevě

V rozhovoru, který exprezident poskytl španělskému deníku El Mundo, se Juščenko údajně snažil vyvrátit názor, že jde na východě Ukrajiny o občanskou válku. Podle něj jde totiž o válku ukrajinské armády s dobrovolníky proti ruským okupantům. Juščenko navíc obvinil západ z toho, že navzdory slibům nejdou Kyjevu na pomoc.

„Vzpomínám, jak v roce 1994 Spojené státy zaručily naši územní celistvost a suverenitu výměnou za to, že se vzdáme jaderných zbraní,“ citovala Juščenka InoPressa. Podle agentury Juščenko dále připomněl, že 5. prosince 1994 Ukrajina odmítla stát se třetí největší jadernou mocností, za což jí Rusko, Spojené státy, Francie, Čína a Velká Británie jasně deklarovaly územní celistvost. „Proč nám Západ nepomohl, když začala ukrajinská krize?“ ptá se Juščenko v rozhovoru s odvoláním na dohodu.

Celý text ZDE

„Jsem hluboce přesvědčen, že jsme byli zrazeni a já jsem osobně zklamán,“ dodal ukrajinský exprezident. Ten už před časem uvedl, že podle něj západ nedostatečně pomáhá Ukrajině a že země potřebuje mnohaletý program vojenské pomoci. Prý také nastínil, že otázka Ukrajiny začíná obtěžovat svět jako „nepříjemné mouchy“.



Budapešťská smlouva z roku 1994

V rozhovoru se Juščenko několikrát odvolal na Budapešťskou smlouvu z roku 1994. V ní se Ukrajina zavázala vzdát se svého jaderného arzenálu, zatímco ostatní státy poskytly Ukrajině určité bezpečnostní záruky.

V rámci této smlouvy se signatáři zavázali respektovat ukrajinskou nezávislost a suverenitu v rozmezí tehdy platných státních hranic. Mimo jiné se mocnosti dohodly o zdržení se hrozby silou nebo použití síly proti Ukrajině. Bylo dohodnuto zdržet se použití ekonomického nátlaku na Ukrajinu ve snaze ovlivnit její politické směřování a zdržet se použití jaderných zbraní proti Ukrajině nebo případné použití jaderných zbraní vůči Ukrajině řešit na půdě Rady Bezpečnosti OSN, či vzájemně konzultovat vzniklé nejasnosti ohledně zmíněných záruk. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…