U Jílkové bylo živo kvůli Zemanovi, uprchlíkům a islámu. Vše sledoval mediální expert a pak stručně řekl...

12.02.2016 8:17

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ „Emoce v pořadu byly, ale daly se očekávat. Diskuze byla zvládnutá,“ ohodnotil pro ParlamentníListy.cz analytik Jiří Mikeš pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou, kde se řešilo, zda prezident Zeman zveličuje rizika uprchlické krize, či jestli je multikulturalismus hrozbou. Nejvýraznějšími hosty podle něj byli ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta Hynek Kmoníček na straně jedné a předseda Strany zelených Matěj Stropnický na té druhé.

U Jílkové bylo živo kvůli Zemanovi, uprchlíkům a islámu. Vše sledoval mediální expert a pak stručně řekl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková

Výbušné téma řešilo nejnovější Máte slovo s Michaelou Jílkovou. Přispívá prezident Zeman k protiuprchlickým náladám ve společnosti a šíří paniku? Nebo varuje před reálným nebezpečím? Je multikulturalismus hrozbou? Jako obvykle byly obě protinázorové strany rozděleny na tři proti třem a publikum bylo vybráno obdobně.

Prezident nazývá věci pravými jmény

Podle skladby hostů se dalo očekávat, že nejvýraznějšími postavami pořadu budou ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, patrně nejrespektovanější prezidentův člověk. Do pořadu šel s mottem „Pan prezident nazývá věci pravými jmény tak, aby bylo nalezeno skutečné řešení“.
 
A na straně druhé nový předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Ten měl uvádějící větu: „Prezident zbytečně šíří paniku a podporuje v lidech jejich strachy a předsudky“.
  • Podrobný záznam z pořadu ZDE

Kmoníček byl nad věcí, vynikající rétor

Tyto předpoklady se plně naplnily. S čímž souhlasí i analytik Jiří Mikeš, dlouholetý ředitel Asociace komunikačních agentur. „Emoce v pořadu byly, ale daly se očekávat. Diskuze byla zvládnutá. Myslím, že parta doktora Kmoníčka u diváků zvítězila. Kmoníček byl nad věcí, je to vynikající rétor, byl dobře připravený,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz.

Matěj Stropnický – inteligentní mladý muž

Překvapil ho Matěj Stropnický. „Nikdy jsem ho nezažil. Je to velice inteligentní mladý muž, také dobrý rétor. Jako politik se určitě prosadí a má budoucnost,“ domnívá se Mikeš.
 
Mediálního znalce velice zaujal také ekonom a demograf Lukáš Kovanda, jenž si vybral jako úvodní slogan tuto větu: Strach z uprchlíků je přirozený a Češi nejsou xenofobní. „Výborný diskutér, objektivní, slušný, nenechal se vyhecovat,“ hodnotil Mikeš muže, který v pořadu stál po boku Hynka Kmoníčka.

Hlas lidu, jaký slyšíme v hospodách

Třetím z jejich party byl podnikatel z Králík Michal Souček – vedl zde iniciativu Ne azylovému domu – který podle analytika představoval „takový hlas lidu, jaký asi slyšíme v hospodách“. Souček se uvedl výrokem: „Mám strach o rodinu, o své blízké, bojím se případného násilí ze strany uprchlíků.“

Strach z uprchlíků nemá reálný základ

Kolegy Stropnického byli Tomáš Tožička (Strach z uprchlíků nemá v Česku reálný základ, protože tu takřka žádní nejsou) – koordinátor kampaně Česko proti chudobě. A Táňa Bednářová – ředitelka a zakladatelka společnosti Wontanara. Podle ní multikulturalismus není hrozbou, ale bohatstvím.
 
„Paní Bednářová je taková multikultidáma. Milá, ale naivní. Tožička mi přišel jako hysterik, k neudržení, mimo mísu,“ uzavřel hodnocení přítomných hostů pro ParlamentníListy.cz analytik Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…