U Jílkové se řešilo netradiční téma. Podívejte se

14.05.2015 23:10

Na téma jak zhubnout se ve čtvrtek večer na prvním programu veřejnoprávní televize diskutovalo v pořadu Máte slovo tradičně moderovaného Michaelou Jílkovou. Možná poněkud překvapivě se debata točila kolem Evy Košařové, která s nadváhou neúspěšně bojuje tři desítky let.

U Jílkové se řešilo netradiční téma. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Přiznala, že vyzkoušela snad všechny druhy diet. „Snažila jsem se kupovat doplňky stravy, nastříkat na sebe různé spreje, abych zhubla,“ řekla s tím, že je nyní odhodlána na diety už žádné peníze nedávat. „Radši je dám opuštěným dětem,“ podotkla.

Ve studiu pak byli odborníci, kteří pomáhají lidem zbavit se přebytečných kil. Například propagátor dělené stravy Vít Chaloupka, výživová poradkyně, nabízející proteinovou dietu Jana Vanečková nebo boxer Rostislav Osička, který také lidem radí, jak zhubnout.

V minulosti lidé nebyli obézní. A dělenou stravu také nejedli

Chaloupka se pochlubil tím, že se mu podařilo snížit nadváhu známému zpěvákovi Václavu Neckářovi, a to v situaci, kdy měl po mrtvici zakázaný pohyb. Chaloupka svou dietu založenou na dělené stravě ilustroval na příkladu denního jídelníčku. Například na snídani doporučuje celozrnné pečivo slabě namazané džemem, na svačinu jablko nebo hroznové víno, na večeři rybu a dušenou zeleninu.

Obezitolog Martin Matoulek oponoval s tím, že lidé v minulosti neměli problémy s obezitou, a přitom nejedli dělenou stravu.

Jílková poukázala na to, že problémem výživových poradců je, že nemají odpovědnost. „Co když pacient neví, že má cukrovku?“ zeptala se Vanečkové. Ta přiznala, že zdravotní stav pacientů nezkoumá. Na přímý dotaz Jílkové prozradila, že má pouze všeobecné střední vzdělání a rekvalifikační kurs na výživové poradenství.

Tomáš Komprda, profesor Mendelovy univerzity v Brně upozornil, že dospělý člověk potřebuje asi půl gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud ve stravě zkonzumuje více bílkovin, ty přebývající se rozloží, ale produkty tohoto rozkladu zatěžují játra a ledviny.

Při hubnutí je důležitý pitný režim

Matoulek upozornil na to, že při hubnutí je důležitý pitný režim, kdy se metabolity vylučují. Přitom lidé paradoxně ztrácí pocit žízně. Kolik by měl kdo vypít denně tekutin záleží na povrchu těla a teplotě okolního prostředí, doporučené množství se tak pohybuje od 1,5 až 4 litrů.

Jílková jako příklad toho, jak se dá zhubnout, představila v publiku přítomného pana Svobodu, kterému se podařilo bez výživových poradců a bez lékařů zhubnout za rok o 90 kg. Podle Svobody to chce pevnou vůli, odhodlání a motivaci. „I když mám plnou ledničku, tak jsem večer prostě odolal a hlad jsem zaspal. Vynechal jsem pečivo, smažená jídla,“ vysvětlil a přiznal, že první měsíc diety byl krutý. Pak přidal pohyb. Protože na jeho původní váhu 190 kg se těžko shání cvičící přístroj, začal běhat a chodit do schodů do 9. patra, v němž bydlí. Připustil, že občas mu při běhání docházely síly. V tom okamžiku byla důležitá motivace: „Když mi docházely síly, představil jsem si, že zajdu do normálního obchodu, ne do nadměrné konfekce,“ vysvětlil. Za svůj úspěch si vysloužil potlesk přítomného publika.

V pořadu také zaznělo, že plavání může při hubnutí mít pouze doplňkový efekt. Pokud někdo bude trávit hodiny ve vodě, bude mít hlad. A žádný vodní živočich není hubený. Jana Divoká, terapeutka STOB upozornila, že přejídání je často psychického rázu. Proto by při hledání způsobu, jak zhubnout, nejprve zjistila příčinu, proč se ten který člověk přejídá a snažila by se ji odstranit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…