U Jílkové se sejde ministr, zelený aktivista a elektrikář. Co mají společného?

07.03.2013 12:02

V pořadu Máte slovo Michaely Jílkové na ČT 1 se dnes bude rozebírat cena elektřiny. Mluvit se bude o problematice solární energetiky, která díky garantovaným cenám přihrává miliardy do kapes „solárních baronů“, ale rovněž o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.

U Jílkové se sejde ministr, zelený aktivista a elektrikář. Co mají společného?
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Hostem pořadu bude například ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ten označuje jadernou elektrárnu Temelín jako „rodinné stříbro“, které bychom měli vybudovat pro sebe i pro budoucí generace. Dotace na obnovitelné zdroje považuje za špatné, protože deformují trh.

Spolu s ním v pořadu vystoupí Dana Drábková, předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost. Ta připouští, že fotovoltaický boom neúměrně zdražil elektřinu, příčinou však prý není sama solární energie, ale špatná koncepce vlády.

Proti nim bude vystupovat Jan Rovenský z hnutí Greenpeace. Ten tvrdí, že hlavní problém je v tom, že v roce 2009, když dramaticky klesla cena solárních panelů, nebyla přiměřeně snížena výkupní cena vyrobené energie. Kvůli tomu dnes platíme tolik, a navíc tato „solární horečka“ poškodila pověst čistých zdrojů, takže na tom například společnost ČEZ vydělala hned dvakrát. Zdiskreditovali solární energii a ještě na ní vydělali miliardy.

Výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová se domnívá, že chybovala především vláda v regulaci sektoru energetiky. Zcela bezohledně promítla veškeré dopady do ceny elektřiny a tím je přenesla na koncové spotřebitele. Za zneužitím dobré věci je podle ní lobby solárních baronů, a zejména skupiny kolem premiéra Nečase a ministra Kuby, která měla v inkriminovanou dobu rozhodující vliv v ČEZ.

Podnikatelka z Prahy Věra Řezníčková zastává názor, že za přemrštěnou cenou energií stojí byznys solárních baronů. Podle ní je celá fotovoltaická kauza megatunel a nic na tom nezmění ani dostavba Temelína.

Elektrotechnik Miloš Berounský pak prohlašuje, že vysoké ceny elektřiny nejsou chybou solárníků, ale vlády, která nedokáže nastavit pořádná pravidla. Ve světě podle něj solární energetika funguje bez problémů, jen u nás je s ní problém. Příčinou je podle něj nehorázné chování vlády, která chtěla někoho nechat vydělat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …