U Xavera: Důchodci, toto nevíte o 5 000 pro vás. COVID? Taky jinak

31.08.2020 11:44

„Milí důchodci, vy to zaplatíte a ještě to budou muset splácet vaše děti a vnoučata,“ pronesl v pořadu Podtrženo sečteno na XTV.cz bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý k pěti tisícům pro seniory. Vláda se dle něho aktuálním rozdáváním za pomoci tisknutí nových peněž snaží přesvědčit voliče, že se vlastně nic neděje a držet uměle stimulovanou ekonomiku nad její možnosti až do příštích parlamentních voleb. „Točit klikou a tisknout 50 miliard měsíčně, to je 600 miliard ročně,“ varoval, nakolik takové jednání Babišova kabinetu může vyjít. Opatření proti šíření koronaviru se již podle Tlustého změnila v „psychologickou hru, která slouží mocným světa.“

U Xavera: Důchodci, toto nevíte o 5 000 pro vás. COVID? Taky jinak
Foto: Repro Prostor X
Popisek: Luboš Xaver Veselý v rozhovoru s Čestmírem Strakatým

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí
Tlustý započal zhodnocení tvz. „rouškovného“ – pěti tisíc, které seniorům přiklepla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). „On je to test inteligence. Ta otázka zní: ‚Odkud ty peníze jsou?‘ A protože to víme, to se nijak netají, možná to někdo nechce vědět, ale je to jasné. Jsou na dluh, který je vytvářen, když to řeknu obrazně, točením klikou. Vláda spolu s Českou národní bankou točí klikou a vydávají nové a nové peníze a ty rozdávají na mnoho zvláštních věcí, nejvíce na to, že není nezaměstnanost. Tam končí dle mého odhadu tak 50 miliard měsíčně. A tohle to je doplněk, který by se správně měl jmenovat nákup voličů. Jde o to získat důchodce,“ padlo od Tlustého.

Ocenil, že mezi seniory se najdou tací, které příspěvek rozpálil: „Takže točit klikou a tisknout 50 miliard měsíčně, to je 600 miliard ročně. A pokud se mezi důchodci najdou ti, kteří si těch šest tisíc rádi vezmou (rozhovor pochází z doby před ujasněním výše ‚rouškovného‘, pozn. red.), a zároveň vzkážou: ‚A stejně tě nezvolíme‘, to si myslím, že je správná reakce. To se mi líbí.“

„Milí důchodci, vy to zaplatíte a ještě to budou muset splácet vaše děti a vnoučata,“ dodal s poukazem, že se podobným plošným rozdáváním lehce zvyšuje cenová hladina a inflační růst je již nyní dobře patrný třeba na květáku v obchodech.

Následovala koronavirová opatření. K těm Tlustý pronesl, že již netuší, jaká vůbec platí. „Vůbec. Kdybyste se mě teď zeptal, jestli, kdy a kde mám mít roušku, tak opravdu nevím. A řeknu vám proč: Vláda to úplně zdegradovala a zkompromitovala těmi neustálými změnami a neustálými hlášeními,“ obul se znovu do Babišova kabinetu.



„Někdo si z toho krásně dělá legraci, že něco platí jen v liché dny a v sudé dny něco jiného. Těch změn je tolik, že většina veřejnosti to už vůbec nesleduje. A vládě se to trochu vymyká z rukou…“ zhodnotil.

Se samotným koronavirem si podle něj příliš dělat nedá. „Ta opatření  čím dál více spíš ukazují, že je to psychologická hra, která slouží mocným světa,“ uvedl. Zastavení ekonomických činností vládou pak zhodnotil slovy: „Naprostý ekonomický zločin.“ Na začátku epidemie prý omezení chápal, postupně však měla být mnohem dříve uvolňována.

Mocní u nás i v Evropě si dle jeho mínění na koronaviru „udělali kampaň“. Sám by byl radši, kdyby se zodpovědnost v ochraně před virem přenechala občanům.

Vláda se má snažit většinu voličů přesvědčit, že se vlastně nic neděje a uměle stimulovat ekonomiku za pomoci přehřátí nezaměstnanosti až do příštích parlamentních voleb. Že se ekonomika nenachází v rovnováze, se dle něho ukáže s koncem podpůrných programů.

Následně Tlustý zhodnotil výrok bývalého prezidenta Václava Klause, který zazněl na ParlamentníchListech.cz z Klausovi knihy Sebedestrukce Západu.

V knize, na níž se Klaus spolupodílel za přispění spolupracovníků Ladislava Jakla, Ivo Strejčka a Jiřího Weigla nebo třeba i všestranného umělce Milana Knížáka, zaznívá, že „americká kulturní revoluce nás může zničit neméně než před 100 lety revoluce ruská“. Podle bývalého prezidenta toto hrozí kvůli současné propojenosti světa a kvůli enormnímu civilizačnímu vlivu Ameriky. Konstatuje, že ještě nikdy nebylo rozdělení společnosti v USA takové jako dnes a vysvětluje, že to pochází z amerického konceptu výjimečnosti.

Dle Klause je dnešní chaos vyústěním kulturní revoluce šedesátých let, zahájené v USA a také ve Francii a Německu. „Dnešní neomarxistická revoluce dlouhá desetiletí postupovala institucemi přesně podle návodu Antonia Gramsciho, postupně, evolučně, až dosud bez násilí, pro mnohé neviditelně,“ popisuje Klaus a podotýká, že ti, kdo si „pochodu institucemi“ všimli, tak ho podcenili.

„U pana prezidenta Klause, myslím, platí jedna věc: Můžete ho mít rád, můžete ho milovat, nemusíte ho mít rád, můžete ho nenávidět, ale měl byste uznat, že má skoro vždycky pravdu. Někdy to trvá dlouho, než se to ukáže, někdy jsou ty pravdy pro velkou část lidí těžko spolknutelné,“ zhodnotil Tlustý. Děním ve Spojených státech se prý nyní cítí „vyděšen“.

„Mě by nikdy nenapadlo, že lidé, kteří chtějí vykrást obchod, někoho zmlátit, znásilnit nebo dokonce zabít, že si k tomu najdou politickou myšlenku a že budou říkat, že to všechno dělají z ideových důvodů,“ podotkl. Rabující označil za „agresivní loupeživé bandy“.

Lidstvo dle něho dlouho hledá myšlenku, za níž při „šíření dobra“ není problém, když se loupí a páchá násilí.

U tématu Spojených států se zůstalo – tentokrát s výrokem prezidenta Donalda Trumpa, jenž prosazuje, aby se před debatami s Joem Bidenem u obou provedl test na drogy.

Tlustý Trumpův požadavek označil za „nevkusný“ a k obviňování lidí, se kterými určitá část veřejnosti nesouhlasí, říká, že v souvislosti se zraněním prezidenta Miloše Zemana viděl i anketu, na které stálo: „Přejete si smrt prezidenta Zemana?“ „To je hodně za hranou,“ odsoudil. Vzhledem k dění v Americe však i nadále doufá ve vítězství Trumpa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…