U nás ještě nestřílíme Romy do zad, jako to dělají v USA! Škromach a Pospíšil se střetli v Partii a bylo velmi dusno

22.05.2016 12:12

V nedělní Partii FTV Prima se utkali místopředseda Senátu Zdeněk Škormach (ČSSD) a europoslanec zvolený za TOP 09 Jiří Pospíšil. A pustili se do sebe pořádně zostra. Pospíšil vyčetl české vládě i Evropské unii, že šikanují slušné lidi. Na prezidenta Zemana se obořil, že podlézá Číňanům, ačkoli bychom měli hledět spíše na Západ. Škromach kontroval, že u nás ještě nestřílí policie lidi do zad, jako v USA.

U nás ještě nestřílíme Romy do zad, jako to dělají v USA! Škromach a Pospíšil se střetli v Partii a bylo velmi dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

TOP 09 tvrdí, že současná socialistická vláda omezuje lidi na svobodě, např. skrze EET. Tato vláda připravila celou řadu zákonů, které omezují naši svobodu, místo toho, aby připravila konstruktivní změny. „Řeknete úředníkovi svůj názor expresivním způsobem a šup, dostanete od státu pokutu,“ rozohnil se Pospíšil. Aby toho nebylo málo, vláda se chystá prolamovat domovní svobodu a jiné věci.

Škromach oponoval, že řada věcí je zatím v rovině návrhů, takže o nich lze diskutovat. Pospíšil by si podle Škromacha měl všímat spíš toho, co se děje v Evropském parlamentu, např. se tam chystá omezení pro legální držitele zbraní pod rouškou boje s terorismem. Kroky EU se však nedotknou teroristů, ale jen poctivých občanů.

Pospíšil dal Škromachovi po svém za pravdu, byť zdůraznil, že šlo o návrhy Evropské komise, nikoli Evropského parlamentu, kde zasedá. „Návrhy Evropské komise někdy dělají totéž, co v jiných oblastech tato vláda, šikanují lidi,“ udeřil europoslanec.

Následně se pánové věnovali otázce uznání Číny jako tržní ekonomiky. Prezident Miloš Zeman tvrdí, že komunistická Čína již dávno tržní ekonomiku má a je na čase to uznat. Pospíšil se tomuto názoru vysmál. Tržní ekonomika podle jeho názoru předpokládá, že stát nebude zasahovat do řízení firem. Jenže to se v komunistické zemi běžně děje. „Já nechápu, jak náš prezident může tvrdit, ve snaze podlézat Číňanům, že je Čína tržní ekonomikou,“ rozčílil se.

Nemluvě o tom, že nejde o demokratickou zemi, které jsme se tady klaněli během poslední návštěvy čínského prezidenta v Praze. Podle Pospíšila bychom se měli obracet spíše k Západu, ke Spojeným státům a tak podobně. To je zahraniční politika, kterou u nás nastolil první český prezident Václav Havel a stávající čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A Pospíšil v tomto kurzu hodlá pokračovat.  

„U nás ještě nestřílíme romské spoluobčany do zad, když utíkají před policií,“ vypálil Škromach před kamerami na adresu Spojených států a policejních kauz z poslední doby. To, co ve studiu prohlašoval Pospíšil, považuje senátor za propagandu, kterou není třeba se příliš zabývat. Čínského prezidenta přece vítali ve Washingtonu i v Londýně. Jen tady se z toho dělá velké téma. Velké téma z toho dělá současný předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se podle Škromacha snaží vyvolávat konflikty. Naštěstí se ale ukazuje, že to TOP 09 u voličů nepomáhá a tato strana se propadá, pochvaloval si člen horní komory parlamentu.

Pokud jde o uznání čínské ekonomiky za kapitalistickou, v tom však doporučuje opatrnost. Podle někdejšího odboráře Škromacha musíme chránit především svou ekonomiku a pracovní místa. V uznání Číny za kapitalistickou ekonomiku je třeba přistupovat opatrně.

Není fér, aby volební slib ČSSD platili podnikatelé

Ve druhé polovině pořadu se politici přeli o znovuzavedení placených prvních tří dnů nemoci. Asi příliš nepřekvapí, že Škromach byl jednoznačně pro obnovu zaměstnavatelem placených prvních tří dnů nemoci. Ani chřipku nelze podceňovat. „Ročně na ni umírají tisíce lidí,“ prohlásil Škromach. To, že se s tímto návrhem podnikatelé neztotožňují, ho nepřekvapuje. Zaměstnavatelům by se přeci nelíbilo nic, za co musí platit.

Pospíšil nabídl jiný úhel pohledu. „Já tady nesouhlasím s tím, aby volební slib ČSSD zaplatili podnikatelé,“ rozčílil se. Faktem je, že po zavedení zaplacených prvních tří dnů kleslo zneužívání procházek k lékaři a marodění naoko. Ale máme před krajskými volbami, takže se sociální demokraté snaží zapůsobit na voliče. I v EU existuje podle Pospíšila řada zemí, kde také neplatí pravidlo uhrazených prvních tří dnů nemoci zaměstnavatelem.

Nemluvě o tom, že v programovém prohlášení kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) se píše, že obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL prosadí, pokud na tom bude shoda v tripartitě. Jenže taková shoda zde není. Takže senátoři v čele se Zdeňkem Škromachem, kteří obnovení proplácených prvních tří dnů nemocenské prosazují, jdou v konečném důsledku proti vlastní vládě.

Škromacha těmito tezemi velmi pobouřil. „Běžte se podívat mezi lidi,“ vyštěkl. „Já mezi lidi chodím,“ kontroval Pospíšil. „Nevypadá to,“ uzavřel další kolo vzájemného ostřelování Škromach. Následně zdůrazňoval, že se ČSSD jen snaží plnit svůj předvolební program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…