U tady té historie jsem nebyl... Pražský Pirát pod tlakem. Napsal si podnikatel z Ruska sám pravidla na míru?

18.09.2023 22:26

Pražský radní pro majetek a investice Adam Zábranský již několik dní čelí kritice kvůli novým pravidlům pro reklamu v historickém centru metropole.

U tady té historie jsem nebyl... Pražský Pirát pod tlakem. Napsal si podnikatel z Ruska sám pravidla na míru?
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34152 lidí

Pirát Zábranský verbálně bojuje proti „vizuálnímu smogu“ a prosazuje odstraňování reklamních poutačů z města. Proto pro mnohé působí překvapivě, že nyní chce v historickém centru povolit poutače o rozměrech větších, než jsou povoleny v současnosti.

Dnes je v památkové zóně zakázána jakákoliv reklama převyšující čtyři metry čtvereční.

Podle nového návrhu mají být povoleny plakátovací panely a plakátovací sloupy. Jejich rozměry i tvar jsou v příloze materiálu definovány velmi konkrétně.

Tak konkrétně, až je to podezřelé. Zejména proto, že návrhy nových poutačů o ploše šest metrů čtverečních přesně odpovídají nabídce jedné konkrétní společnosti.

Obrázky, které ParlamentníListy.cz získaly, ukazují naprostou shodu magistrátní dokumentace s nosiči „rondel“ a „panel“, nabízené na webových stránkách společnosti MF reklama.

Vlevo nákres ze zadávacích podmínek, vpravo rondel společnosti MF reklama

Ta se nazývá jako „reklama na kulturu v Praze“.

Když se v médiích objevily informace o shodě tvarů poutačů, reagovala společnost ohrazením, ve kterém mimo jiné namítá, že napadnutý pylon není jejím vlastnictvím.

Firmu MF reklama vlastní podnikatel ruského původu Boris Monoszon, který je současně předsedou Asociace plakátování nízkorozpočtové reklamy. Ta se jako zástupce občanské společnosti podílela na formulaci pravidel.

Radní Zábranský v diskusi, která se k tématu konala v minulém týdnu, namítal, že v asociaci jsou i jiní lidé, nejen pan Monoszon.

Což je pravda, na webovkách asociace jsou uvedeni členové celkem čtyři. Kromě společnosti MF reklama je to výlepová služba Tomáš Labuda, dále agentura DigitalAd a agentura Mediareal group, která je s Monoszonovou společností propojena personálně přes dámy jménem Olga Lomakina a Iveta Zejdová.

Sídlo asociace je na pražském Žižkově na stejné adrese, jako sídlí společnost MF reklama. Jejím předsedou je pan Boris Monoszon, místopředsedkyní paní Iveta Zejdová. Ta také za asociaci hovoří, jindy zase rozesílá tisková vyjádření za společnost MF reklama.

Radní Zábranský: U tady té historie jsem nebyl...

Na přímý dotaz ParlamentníchListů.cz, jaká byla role společnosti pana Monoszona při tvorbě nových pravidel, radní Zábranský odpověděl: „U tady té historie jsem nebyl. Je určitě možný.“ A dodal: „Je to věc, která probíhala někdy před dvěma lety. Já jsem u toho nebyl, takže bohužel se neumím vyjádřit, ale z toho, co jsem slyšel, tak asociace nebyla jediný subjekt, který byl osloven ke spolupráci.“

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

„Zákon o veřejných zakázkách zakazuje skrytou diskriminaci, tedy nastavení takových paramentů veřejné zakázky, kdy zadavatel znemožní některým dodavatelům se o veřejnou zakázku ucházet,“ sdělil České televizi advokát David Novotný.

V reportáži se rozebírala také minulost podnikatele Monoszona, který měl být jako koncertní houslista, vyjíždějící s Kocianovým kvartetem na Západ, naverbován nejen StB, ale i sovětskou KGB.

„Je to tvrzení proti tvrzení,“ namítal v reportáži České televize, zatímco kamera zabírala spis s názvem Boris, který je k dispozici v archivech.

Téma reklamy v centru chtěl už v minulém volebním období řešit radní Petr Hlaváček z hnutí STAN.

„V roce 2021 jsem nepředkládal návrh na změnu pravidel, ale materiál, který zadal Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy úkol pořídit taxativní soupis lokalit legálních plakátovacích ploch pro nízkonákladovou, společenskou a kulturní reklamu na území Pražské památkové rezervace a městských památkových zón hlavního města Prahy. Z tohoto soupisu pak vzešel požadavek na vznik pravidel pro zmíněné nosiče, který byl základem pro právě projednávaný návrh radního Zábranského,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Hlaváček, současný náměstek primátora Bohuslava Svobody.

K tématu se konal minulý čtvrtek kulatý stůl, na kterém Zábranského kritizoval Marek Pavlas ze Svazu provozovatelů venkovní reklamy. Ten prý byl z jednání přes výzvy a žádosti zcela vyloučen. Zábranský se omlouval a ujišťoval, že zástupce této asociace pozve na jednání co nejdříve.

O rozruch se postaral opoziční zastupitel za ANO Ondřej Prokop. Pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, že na kulatý stůl přišel z pozice předsedy kontrolního výboru zastupitelstva. Byl prý znepokojen, že pravidla prolamují dosavadní hranici pro reklamu v centru města. „Každý si může sám porovnat obrázky v navrhovaných pravidlech s fotkami na webu mfreklama.cz a zjistí, že jen tato společnost splňuje nově navrhovaná omezení. A jednatelem této společnosti je spupracovník StB a KGB, pan Boris Monoszon,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Prokop se také zajímal, proč se debata koná v luxusní kavárně Louvre, pronajaté za peníze daňových poplatníků, když magistrát má dost vlastních prostor. Tato skutečnost překvapila i jiné.

Mluvčí magistrátu Vít Hoffman se snažil vysvětlovat, že jde o neformální setkání, kterému by také mělo odpovídat neformální prostředí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…