ÚOHS opět prošetří tendr na zateplení panelových domů

24.11.2014 18:40

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže znovu prošetří čtyřicetimilionový tendr na zateplení panelových domů a oprav náměstí v Oloví na Sokolovsku. Zakázku původně zrušil, v rozhodnutí z března ale byly chyby. Předseda ÚOHS Petr Rafaj proto tendr vrátil svým podřízeným k došetření. Vyplývá to z rozhodnutí umístěném na webu ÚOHS.

ÚOHS opět prošetří tendr na zateplení panelových domů
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Koncem října kvůli podezření z úplatkářství stanuli v souvislosti se zakázkou před Krajským soudem v Plzni starosta Oloví na Sokolovsku Miroslav Filandr a šéf tamní bytové organizace, která zakázku zadávala, Radek Jelínek. Podle obžaloby si řekli i za pomoci prostředníka o mnohamilionové úplatky. Spolu s nimi jsou souzeni další dva muži, a to nájemce restaurace v Oloví Vladimír Šmídl a jednatel obchodní společnosti ŠU-STR s. r. o. Vlastimil Strýček. Všichni vinu popírají.

Podle původních závěrů ÚOHS u jednoho z hodnotících kritérií nebyl dopředu jasný způsob hodnocení nabídek. Postup bytové organizace, která je příspěvkovou organizací města, tak byl netransparentní. U dalšího z hodnotících kritérií bytové družstvo podle ÚOHS vyloučilo jakoukoli soutěž mezi firmami. Podle Rafaje ale jeho podřízení vycházeli z původního znění zadávacích podmínek a nezabývali se následnými opravami, což byla chyba.

Za přijetí úplatku hrozí až 12 let vězení

Zakázka je z roku 2012. Ucházelo se o ni 14 firem. Bytová organizace Oloví nakonec vybrala chebskou společnost ŠU-STR s. r. o. Filandrovi, Jelínkovi a Šmídlovi hrozí za přijetí úplatku u soudu v Plzni trest až 12 let vězení, Strýčkovi za podplácení až šest let.

Podle obžaloby Filandr v době od září 2011 do března 2012 požádal prostřednictvím Šmídla, jednatele obchodní společnosti, aby mu zaplatil dva miliony korun za to, že vyhraje výběrové řízení. Následně údajně jednatele požádal i sám, chtěl po něm osm milionů korun. Slíbil, že spolu s Jelínkem zajistí, aby firma vyhrála. Šlo o veřejnou zakázku na revitalizaci sídliště Hory a Horního náměstí v Oloví, odhadem za zhruba 40 milionů korun. Zadavatelem zakázky byla Bytová organizace Oloví, šéfem této příspěvkové organizace byl Jelínek.

Podle obžaloby si Filandr také řekl o 750 000 korun, chtěl je po Vlastimilu Strýčkovi jako jednateli jiné společnosti. I jemu slíbil získání zakázky. Strýček pak podle státního zástupce při osobním jednání s Filandrem a Jelínkem slíbil každému z nich úplatek 750 000 korun za to, že jeho firma vyhraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…