ÚS: Páleníkova kauza zůstává součástí případu Jany Nečasové

23.05.2015 14:43 | Zprávy

Kauza někdejšího šéfa vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka zůstává součástí případu údajného zneužití služby, v němž je hlavní obžalovanou nynější manželka bývalého premiéra Petra Nečase Jana. Rozhodl o tom Ústavní soud (ÚS). Páleník se na něj obrátil se stížností proti tomu, že je jeho kauza součástí tohoto případu. ÚS ji zamítl s tím, že je neopodstatněná. První o věci informovala Česká televize.

ÚS: Páleníkova kauza zůstává součástí případu Jany Nečasové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Podle státního zástupce nechala Jana Nagyová v roce 2012 sledovat tehdejší manželku premiéra Radku. V případu jsou kromě Nečasové a Páleníka obžalovaní i zpravodajce Jan Pohůnek, druhý někdejší šéf vojenského zpravodajství Milan Kovanda.
 
Kovanda, Páleník a Pohůnek tvrzení o sledování odmítají. Uvádějí, že dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra Nečase a bezpečnostní riziko pro stát.
 
Z telefonických odposlechů vyplývá, že Jana Nečasová byla se spoluobžalovanými ex-důstojníky vojenské tajné služby minimálně v častém kontaktu. Mluvila s nimi o výsledcích sledování tehdejší premiérovy ženy Radky a dávala jim pokyny.
 
Páleník je vysoký vojenský důstojník a armádní úředník. Působil ve velitelských funkcích, řídil Vojenské zpravodajství a byl předsedou Správy státních hmotných rezerv.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

11 tisíc miliard Kč pro Ukrajinu. A teď nařčení: „Zadržuje peníze, které dostává“

11:51 11 tisíc miliard Kč pro Ukrajinu. A teď nařčení: „Zadržuje peníze, které dostává“

11,18 tisíc miliard korun by měla stát obnova Ukrajiny, alespoň podle výpočtů Světové banky. V Němec…