USA chtěly hovořit s čínským ministrem. Rozhovor proběhl. Čína zveřejnila přepis

06.03.2022 19:23

ParlamentníListy.cz získaly detailní informace o rozhovoru mezi ministrem zahraničí Čínské lidové republiky Wang I a jeho americkým protějškem Antony Blinkenem. Rozhovor se konal telefonicky na žádost americké strany. Redakce oficiální dokument získala od velvyslanectví ČLR v Praze.

USA chtěly hovořit s čínským ministrem. Rozhovor proběhl. Čína zveřejnila přepis
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě Antony Blinken

Blinken informoval svůj čínský protějšek o názorech a postoji USA k současné situaci na Ukrajině. Wang I řekl, že dosavadní vývoj situace na Ukrajině „není něco, co by Čína chtěla vidět“. Je tedy jasné, že i výrazný Putinův spojenec přichází s eskalací násilí na Ukrajině o trpělivost.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Složitá je podle dialogu Ameriky a Číny problematika Ukrajiny jako celku. Netýká se prý pouze základních norem upravujících mezinárodní vztahy, ale úzce souvisí i s bezpečnostními zájmy různých stran.

„Úsilí všech by se mělo zaměřit nejen na řešení současné krize, ale také na udržení dlouhodobého míru a stability v regionu,“ doplňuje čínské ministerstvo zahraničních věcí, které zprávu v neděli večer rovněž publikovalo.

Čína podle prohlášení věří, že ukrajinská krize by měla být vyřešena v souladu s cíli a principy Charty OSN. Měla by respektovat a chránit suverenitu a územní celistvost všech zemí. Čína dále nabádá, aby se řešení hledalo takzvaně u kulatého stolu formou dialogu.

Také NATO přililo olej

„Doufáme, že válka co nejdříve skončí, situace na místě se uklidní, bude zaručena bezpečnost života a majetku civilistů a zabrání se rozsáhlé humanitární krizi,“ akcentovala země.

Ministr zahraničí Čínské lidové republiky Wang I několikrát zdůraznil, že situace musí být řešena vyjednáváním.

„Čína bude i nadále hovořit nahlas a bude dělat maximum pro mír. Podporujeme přímá jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Ačkoli rozhovory nemusejí probíhat hladce, mezinárodní společenství by mělo pokračovat ve spolupráci a podpoře, dokud nebude dosaženo výsledků a míru,“ konstatovala Čína nejen směrem k USA.

Dala tak jasně najevo svůj negativní postoj k ruské invazi, ale současně těmito slovy nepřímo schválila ekonomickou a vojenskou podporu, jakou EU vysílá do bojem zmítané Ukrajiny.

Vůči NATO ovšem Čína poznamenala, že také tato Aliance mohla způsobit problémy, když v posledních letech „neustále expandovala na východ“, což mohlo Rusko vnímat jako hrozbu.

„Vyzýváme také Spojené státy, Severoatlantickou alianci (NATO) a Evropskou unii, aby se zapojily do rovnocenného dialogu s Ruskem,“ uzavřel Wang I.

Wang I je čínský politik a diplomat, od března 2013 ministr zahraničí Čínské lidové republiky. Je členem 17. a 18. ústředního výboru Komunistické strany Číny. Studoval mimo jiné na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu. Zdroj: Resort zahraničí Čínské lidové republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…