USA znovu přitvrdily vůči Severní Koreji. Tentokrát vypustily krvavého psa

03.06.2017 16:48

Americký ministr obrany James Mattis ocenil Čínu za to, že se snaží zkrotit nevyzpytatelnou totalitní Severní Koreu. Dodal však, že USA budou vůči KLDR mnohem tvrdší, pokud to bude třeba. Informuje o tom agentura Reuters. Tím ovšem Mattis zdaleka neskončil.

USA znovu přitvrdily vůči Severní Koreji. Tentokrát vypustily krvavého psa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Ministr obrany Spojených států James Mattis ocenil snahu Číny, která se snaží přivést KLDR k rozumu. Přesto ještě není vyhráno. Pokud Severokorejci nepřestanou odpalovat jednu raketu za druhou a budou dál stupňovat napětí v regionu, Spojené státy jsou připraveny zasáhnout. „Jakmile vyčerpáme všechny možné alternativy, Američané udělají správnou věc,“ konstatoval šéf Pentagonu s tím, že Spojené státy jsou součástí světa a hodlají udělat vše, co budou moct, aby udržely svět bezpečnější.

Vedle toho drsný Mattis, který se rád chlubí svou armádní přezdívkou „krvavý pes“, poslal varování také Číně. Je sice pravda, že Američané oceňují kroky nejlidnatější země světa vůči KLDR, ale to neznamená, že budou Spojené státy jen nečinně přihlížet, když bude Čína posilovat svůj vliv v Jihočínském moři na úkor ostatních států v regionu. Čínští představitelé na oplátku vzkázali, že by chtěli vědět, co vlastně mohou od Trumpa čekat. Prozatím je pro ně stále nevyzpytatelný. Mattis prohlásil, že USA a Čína si obchodně konkurují, což je nevyhnutelné, ale to neznamená, že musí dojít k nějaké výraznější konfrontaci.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Asijským partnerům Spojených států Mattis vzkázal, že musí více investovat do své obrany a nesmí spoléhat jen na Spojené státy. Tichomořským partnerům se tak dostalo stejného varování, jaké si o několik dnů dříve vyslechli spojenci NATO v Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…