Ubližujete uprchlíkům, řeknu to světu, hrozí nám neziskovkář Rozumek. A Andrej Babiš, Křeček, Tejc a jiní mu teď řekli, co si o něm myslí

25.01.2017 20:11

ANKETA „Náš azylový zákon považuji za málo přísný, a navrhl jsem proto konkrétní změny,“ říká v anketě ParlamentníchListů.cz předseda sněmovního ústavněprávního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) v reakci na slova o tom, že český azylový systém má za cíl žadatele odstrašit. Vicepremiér Andrej Babiš si však myslí, že uprchlíci k nám nechtějí a že firmy potřebují pracovníky hlavně z Ukrajiny. „Už měsíce na ně zoufale čekají desítky českých firem, ale ministerstvo zahraničí a vnitra blokují jejich přísun. Na konzulátech čekají lidé mnohdy měsíce na schůzku a žádost o pobyt je jim znemožňována,“ zdůraznil ministr financí.

Ubližujete uprchlíkům, řeknu to světu, hrozí nám neziskovkář Rozumek. A Andrej Babiš, Křeček, Tejc a jiní mu teď řekli, co si o něm myslí
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Anketa

Bude prezident Donald J. Trump čelit pokusu o atentát?

hlasovalo: 4325 lidí

Český azylový systém má za cíl žadatele o azyl odstrašit, tvrdí v mezinárodní zprávě Organizace na pomoc uprchlíkům (OPU) a ostře se pouští do české policie. Podle šéfa organizace Martina Rozumka policie uprchlíkům nijak nepomáhá, naopak se je snaží od usazování v České republice odradit. Na ruzyňském letišti prý policisté dorazivší uprchlíky rovnou směřují do letadel zpět, nebo končí ve vězení. „Za tristní považuji situaci na ruzyňském letišti, kde se policie opravdu snaží dostat lidi, kteří chtějí žádat o azyl, zpět do letadla směrem, odkud přiletěli, nebo mají-li některý z dokladů neplatný či zfalšovaný, rovnou je vsadí do vězení,“ stěžoval si Rozumek v deníku Právo. „Tam pak marně mávají žádostí o azyl,“ dodal. 

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová to vidí jinak. „Důrazně odmítáme tvrzení OPU, že Policie ČR cizincům znemožňuje požádat o azyl anebo jiným způsobem maří proceduru. Z našich zkušeností je patrné, že řada cizinců o azyl v České republice nestojí a záměrně o něj nežádá,“ řekla Právu. „Vědí totiž, že se takovým krokem vyřadí z možnosti o azyl později požádat v jiné zemi. Raději se vrátí zpět do vlasti a pokusí se překročit státní hranice jinde,“ dodala.

Langšádlová: Nesdílím tento pohled

ParlamentníListy.cz se obrátily na české politiky s anketní otázkou, zda je tomu skutečně tak, jak tvrdí Martin Rozumek. Rychle, stručně a jasně zareagovala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Nesdílím tento pohled,“ uvedla.

Babiš: ČSSD a odbory znemožňují cizincům pracovat v České republice, firmy kvůli tomu odmítají zakázky

Svůj názor sdělil ParlamentnímListům.cz i předseda Hnutí ANO 2011 Andrej Babiš. „Uprchlíci do naší země přicházet nechtějí, nemají tady zázemí, nemají se u nás na koho obrátit. Nežijí u nás jejich rodiny ani přátelé, na které by se mohli obrátit, jako je tomu v Německu. Tam už uprchlíci zázemí mají, je tam široká muslimská komunita a mnohdy rodiny uprchlíků samy často říkají, že utíkají za svými bratry a podobně,“ upozornil vicepremiér. „Česká republika není pro ně zajímavá i proto, že uprchlíkům nenabízí vysoké sociální dávky jako Německo. My u nás hlavně potřebujeme pracovníky z Ukrajiny a dalších zemí, na které už měsíce zoufale čekají české firmy, ale ministerstvo zahraničí a vnitra blokují přísun takových pracovníků. Na konzulátech čekají lidé mnohdy měsíce na schůzku a žádost o pobyt je jim znemožňována,“ zdůraznil ministr financí. „A zatím tady na ně čekají desítky firem. To je bohužel politika ČSSD a odborů, znemožnit cizincům pracovat v České republice i přesto, že Češi takové práce dělat nechtějí a firmy kvůli tomu musejí odmítat zakázky,“ doplnil.

Tejc: Náš azylový zákon považuji za málo přísný

„Mám opačný názor než pan Rozumek. Náš azylový zákon považuji za málo přísný, a navrhl jsem proto konkrétní změny. Například zrušení automatického odkladného účinku soudní žaloby v případě negativního rozhodnutí ministerstva vnitra,“ prozradil poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), předseda ústavněprávního výboru sněmovny. „Azylová politika je tu proto, aby chránila obyvatele státu a umožnila udělit azyl pouze osobám, které by například z důvodu policejního pronásledování mohly přijít v dané zemi o život,“ vysvětlil a dodal: „Azylové právo nemá být nástrojem neziskových organizací ke zvýšení jejich příjmu a zvětšení jejich rozpočtu.“ 

Zdechovský: ČR postupuje v souladu se zákonem, není důvod ke kritice

„Osobně takovou zkušenost nemám. Česká republika postupuje v souladu se zákonem a směrnicí Evropské unie. Ta vyžaduje důkladné prověření žadatelů. Proto nevidím žádný důvod ke kritice úřadu,“ sdělil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Mach: Chtějí, aby náš systém byl štědrý jako v Německu a žadatele lákal

„Je správné, aby azylový systém odrazoval žadatele od jeho zneužívání. Evropská unie a některé neziskové organizace placené z veřejných peněz naopak chtějí, aby náš systém byl stejně štědrý jako v Německu a žadatele lákal,“ domníval se europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Ondráček: Pokud má důkazy, ať podá oznámení. Ale nebude úplně nestranný

„Policie a ministerstvo vnitra v této oblasti postupují podle zákona, který schválil parlament. Jestli má pan Rozumek informace, ale hlavně důkazy, že policisté nebo pracovníci OAMP porušují zákon, nechť o tom podá oznámení. Z toho, kde pracuje a koho zastupuje, je snad každému čtenáři jasné, že nebude úplně nestranný,“ myslel si poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), člen sněmovního ústavněprávního výboru.

Křeček: Žádní lidé, kteří prchají z důvodu svého politického či náboženského přesvědčení, do Evropy již prakticky nepřicházejí

„Pohledy pana  Rozumka, pozoruji to již delší dobu, jsou determinovány funkcí, kterou zastává. Až tak, že mu to brání v reálném pohledu na věci kolem nás. Navíc se mi zdá zřejmé, že jeho stížnost je pojmově vyloučena: žádní lidé, kteří by měli možnost reálně využít práva azylu – tedy lidé, kteří prchají před pronásledováním z důvodů svého politického, náboženského nebo jiného přesvědčení – do Evropy, a tedy ani k nám, již prakticky nepřicházejí,“ konstatoval bývalý poslanec za ČSSD Stanislav Křeček, nyní zástupce ombudsmanky. „Evropské státy řeší problém se zcela jiným typem migrace, který s původním azylovým řízením a jeho zákonnou úpravou již dávno nemá nic společného. Evropa zatím marně hledá jeho řešení. To jistě musí být nalezeno, ale obávám se, že politické řešení tohoto problému má své meze, které jsou stále zřetelnější...,“ dodal.

Kupka: Na rozdíl od některých jiných zemí chráníme platné zákony a naplňujeme mezinárodní dohody

„Pokládám ten výpad za neopodstatněný. Česká republika má především povinnost naplnit a chránit platné zákony a mezinárodní dohody a také to na rozdíl od některých jiných zemí poměrně úspěšně dělá. Pokládám naopak za nutné setrvat v důsledném dodržování zákonů,“ objasnil místopředseda ODS a starosta Líbeznic Martin Kupka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…