Ubohá žumpo, nesaháte Zemanovi ani k podpatkům. Jen počkejte, až vy budete staří... Bouřlivá dohra žertů kolem Zemanovy dovolené

12.07.2015 18:11

Čeští novináři i posměváčci z řad veřejnosti, kteří se dobře bavili nad záběry na Miloše Zemana nakládaného ochrankou do člunu či při pohledu na prezidenta odhaleného do půli těla, by si měli uvědomit, že jednou rovněž zestárnou. To jim vzkazují čeští politici, kteří zároveň upozorňují, že postupující neúcta a neslušnost jednou přinesou jedovaté plody.

Ubohá žumpo, nesaháte Zemanovi ani k podpatkům. Jen počkejte, až vy budete staří... Bouřlivá dohra žertů kolem Zemanovy dovolené
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na vojenské základně.

Prezident Miloš Zeman trávil v minulém týdnu svou dovolenou na Vysočině. Do obce Nové Veselí za ním jako tradičně dorazily štáby všech televizí a množství píšících novinářů, kteří senzacechtivému publiku představovali prázdniny hlavy státu.

Sama dovolená prezidenta Zemana často vzbudila rozruch. Například TV Nova informovala třetí den dovolené, že prezident Zeman ještě neopustil své letní „sídlo“. Prezident druhý den s úměvem informaci dementoval, že nepozorným novinářům již dvakrát „proklouzl“ za přáteli, bohužel však nepravdivě uvedl, že informace se objevila na České televizi, což vedlo k další sérii posměšků.

„Když prezident obviňuje ČT ze lži za reportáž, kterou odvysílá TV Nova, měl by vědět, že vše, co mu hraje v televizi, není ČT. Pochopí to?“ napsal na svůj Twitter například Václav Moravec, moderátorská hvězda veřejnoprávní televize.

Bulvární vyobrazení prezidentské dovolené vyvrcholilo poté, co se prezident v doprovodu průvodu novinářů vydal k rybníku se svým nafukovacím člunem. Veslařská kratochvíle je Zemanovým specifikem, které je z pohledu médií vždy „vrcholem“ jeho dovolené, a i tentokrát záběry z vysočinského rybníka obletěly zemi.

K fotografii, na které příslušníci prezidentské ochranky pomáhají hlavě státu nasednout do člunu, se na internetu objevil komentář: „Připadáte si v práci jako kokot? Vzpomeňte si, že někteří musejí nakládat vrchního velitele ozbrojených sil do dětského člunu.“

Ještě větší rozruch však tentokrát vyvolal fakt, že prezident poskytoval novinářům rozhovory ve chvíli, kdy stál na návsi oblečený pouze „do půli těla“. Jeho odhalené břicho pak mnohé přimělo k sepsání ledasčeho humorného.

Šéfredaktor Lidových novin Ištván Lekó označil Zemanovo odhalení za jednu ze dvou největších bizarností letošní letní sezony (tou druhou jsou prý názory Václava Klause), zatímco Martin Fendrych viděl v jeho oděvu záměr jasně se vymezit proti „estétům“ z pražské kavárny.

Objevil se dokonce názor, že do pražské kavárny by Zeman ani jako prezident takto vstoupit rozhodně nemohl, neboť zde se ještě drží dobré mravy, které velí být slušně oblečen i za největšího vedra.

Samostatnou kapitolou je pak lidová tvořivost na internetu, kde bylo možné zhlédnout Zemanovo přirovnání například k animovanému Vlkovi (ze seriálu se zajícem), děsuplné filmové Polednici, či dokonce k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, který se rád ukazuje do půli těla se svými vypracovanými břišními svaly.

Lepší lidový člun, než jachta s mafiány

ParlamentníListy.cz oslovily s dotazem na dojmy z mediální prezentace Zemanovy dovolené několik politiků. Vyjádřil se například místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, který sám proslul svými letními „hovory od bazénku“, kde diskutoval například i otázku vhodného oděvu na léto (slavná polemika o ponožkách v sandálech).

„Osobně nepovažuji za nedůstojné člunkování pana prezidenta na rybníku na Vysočině. Za nedůstojný považuji způsob, jakým některá média o trávení jeho dovolené informovala,“ uvedl. Myslí si totiž, že „je lepší, když se prezident projíždí v lidovém nafukovacím člunu, než kdyby brázdil mořské vody v milionářské jachtě v přítomnosti nějakých mafiánů“.

Jiří Běhounek, hejtman kraje Vysočina, kterou prezident díky své zálibě v tamní krajině pravidelně svou letní dovolenou poctívá, vnímá dění kolem prezidenta jako smutný důsledek současné společenské atmosféry. Na druhou stranu ale chápe, že žádný prezident není bez oponentů a nemůže se zavděčit všem. „Jsem názoru, že to není nejlepší způsob informování o dovolené hlavy státu, ale mám pocit, že se touto cestou mediální sféra snaží zlepšit sebevědomí při půtkách s prezidentem Zemanem. Vede to ale jen k dalšímu snižování vážnosti, a to jak prezidentské funkce, tak novinařiny,“ varuje hejtman.

Marii Benešovou, bývalou ministryni spravedlnosti, ale reportáže z prezidentských prázdnin vůbec nepřekvapily. „Jak už je delší dobu v ČR zažité, i letošní dovolená Miloše Zemana byla našimi médii hloupě a trapně karikována a zesměšňována,“ uvedla Benešová, která za věcí vidí záměr. „Je to nepochybně objednávkový trend, který lze pozorovat již od samotného zvolení,“ připomíná.

Je prý bohužel zjevné, že se v současnosti i kdysi seriózní média bulvarizují, a tím ztrácejí důvěryhodnost i objektivitu. „Lidé pak takovým médiím přestávají věřit a instinktivně se od nich odvracejí,“ varovala novináře bývalá místopředsedkyně ČSSD.

Od podlahy to vzal i senátor Jaroslav Doubrava: „Je ostudou, když taková žumpa, co prezidentovi nesahá ani k podpatkům, se sníží k takové ubohosti, jaké jsme byli svědky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Ukazuje to prý, v jaké mizérii se nacházejí „naše“ sdělovací prostředky. „Je prostě ostuda, že se někdo dokáže posmívat člověku, který není zcela fit. A je jedno, zda jde o prezidenta nebo o kohokoliv jiného,“ dodává ústecký senátor.

„Těm posměváčkům totiž asi nedochází, že se zanedlouho může někdo kvůli postižení posmívat jim,“ připomíná s apelem, že trocha slušnosti by jim určitě prospěla.

Podobně poslanec Jaroslav Foldyna si myslí, že média konformní s hlavním mediálním proudem doufala, že se jim podaří prezidenta Zemana zesměšnit, když ukážou některé detaily jeho odpočinku, které jim přijdou směšné. „Pravdou však zůstává, že prezident má velký respekt. Ne tím jak vypadá, ale svými postoji k domácí a zejména zahraniční politice,“ připomíná sociální demokrat.

A rovnou dodal, že podle něj právě tato Zemanova popularita je důvodem, proč se mainstream snaží zesměšňovat prezidenta v intimitě jeho odpočinku. „V České republice bylo několik politiků, kteří sklízeli velký obdiv médií i veřejnosti, a přitom to ve skutečnosti byly jen podivné loutky. To prezident Zeman rozhodně není,“ dodal Foldyna.

Senátor Jan Veleba, předseda „Zemanovy“ Strany práv občanů, si myslí, že se v reakcích na prezidenta Zemana projevují zejména obecná lidská neslušnost a neúcta. „Nemusí to být ani prezident republiky, ale je to starší člověk, který má nějaké zdravotní potíže,“ připomíná Veleba.

Bohužel je to podle něj standard současných médií, která jsou obecně velmi pokleslá. A právě to je největší nebezpečí.

„Oni to nevědí, ale vytvářejí vzory chování pro mladou generaci, která se na to dívá, a vytváří se zde situace, kdy v této zemi není nikomu nic svaté,“ varuje senátor. „Je to dračí setba, a vymstí se to,“ upozornil.

Připomněl, že vloni na podzim na prezidenta na Albertově létala rajčata a vajíčka, všichni to přešli, a za tři čtvrtě roku už jsme mohli na demonstraci vidět šibenice. „A teď najednou se lidé ptají, kde se to vzalo. No tady se to vzalo. Je to nebezpečné a politováníhodné,“ dodal předseda Zemanovců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…