Učitel kritických mužských studií kárá: Muži představují problém, měli by se stydět. "Praví chlapi" se povyšují nad gaye a uprchlíky

29.04.2018 9:55

Hostem pořadu DVtv.cz Martina Veselovského byl zakladatel iniciativy Genderman a učitel kritických mužských studií na Univerzitě Karlově Tomáš Pavlas. Mimo jiné uvedl fakt, že muži v Česku představují problém.

Učitel kritických mužských studií kárá: Muži představují problém, měli by se stydět. "Praví chlapi" se povyšují nad gaye a uprchlíky
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

„Nechtěl bych ale budit dojem, že muži jsou nějakým způsobem vadní. Nejsme geneticky poškození. Žijeme prostě v určitém systému, který způsobuje, že muži a maskulinita způsobuje poblém,“ podotkl úvodem Pavlas. 

„Maskulinitou míním určité představy o mužství. Ti mají určitou podobu. A jednou z nich je například to, že v rámci hodnocení se Česká republika umísťuje kolem 80. místa obecné genderové rovnosti,“ sdělil Pavlas. 

  • VIDEO najdete ZDE.

Pavlas mimo jiné poznamenal, že ve vedoucích pozicích je daleko více mužů než žen. „Nemělo by to tak být,“ řekl Pavlas. „Kdyby byl čtyřnásobek školek, tak se to vyplatí. A politická reprezentace to necítí tak, aby s tím něco dělali,“ podotkl například k tomu, co možná muži nevnímají.

„Já jsem spokojen jako muž. A to, co dělám, považuji za smysluplné. Přijde mi to i strašně zajímavé, že v 21. století mohu učit velmi inovativní kurz. Mám pocit, že to má velký smysl,“ sdělil následně Pavlas. „Muži by ale měli projevovat sebereflexi toho stavu. Nikdo jiný to za nás neudělá,“ poznamenal. „Je tady určitý stav, a pokud ho my jako  muži nebudeme reflektovat, spolupodílíme se na něm,“ zmínil Pavlas. „Pokud jde o feminitu / maskulinitu, mužství / ženství, tak víte, že se vede spousta diskusí. Existuje identitární panika, co je to být mužem,“ dodal Pavlas. 

Závěrem se pak Pavlas zmínil k tomu, že muži, kteří se cítí jako ti praví chlapi, se snaží vymezovat vůči mužům slabším, jako jsou historicky gayové nebo dnes uprchlíci. „To, jakým způsobem se o uprchlících u nás mluví, jakým způsobem jsou vykreslováni, je přesně ten příklad toho, jak se určití muži vymezují vůči jiným,“ dodal. Ženy jsou podle něj prý v mnoha ohledech diskriminovány, kdy dostaly hlas jen díky sociálním sítím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…