Učitelka z USA, která jde na 22 let do basy za sex: České noviny píší o propagandě

15.07.2015 11:39

Nad případem americké učitelky Jennifer Fichterové, která byla za sexuální poměr se třemi svými sedmnáctiletými studenty odsouzena na 22 let do vězení, se na poslední straně dnešních Hospodářských novin zamýšlí komentátor Miloš Čermák. Různými způsoby se snaží mírnit rozhořčení české veřejnosti nad tímto verdiktem. A naznačuje, že tento případ využila proruská propaganda k relativizaci hodnot, na kterých stojí západní společnost.

Učitelka z USA, která jde na 22 let do basy za sex: České noviny píší o propagandě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sex. Ilustrační fotografie.

Čermák přiznává, že trest 22 let pro učitelku za sexuální vztahy s jejími žáky je „šokující, nelidsky tvrdý verdikt“. Připomíná ale, že „Američané prostě nemají rádi, když učitelé na střední škole souloží se svými žáky“. Přiznává také, že tyto velmi přísné zákony, které se sice v jednotlivých státech USA liší, jsou do značné míry přežité a hlavně neodrážejí společenskou nebezpečnost jednání, které postihují. Uznává, že tyto zákony jsou nesmyslné podobně jako ty, že v Americe můžete v určitém věku narukovat do armády, ale nesmíte si v hospodě dát jedno nízkoalkoholické pivo.

Za jedinou možnost, jak o celé věci přemýšlet s chladnou hlavou, považuje držet se pevně pozice rodiče. „Opravdu chceme, aby náš syn v pubertě prožil vztah, ve kterém je možná skvělý sex, ale ty další věci (a nepochybně důležitější, jako třeba city) jsou vyšinuté z normálu? A dívali bychom se na to stejně, kdyby nešlo o syna, ale o šestnáctiletou dceru a dotyčným pedagogem byl třicetiletý tělocvikář?“ nabízí Čermák trochu jiný úhel pohledu na celou věc.

Tvrdí také, že rozsudek pro zmíněnou učitelku má kontext, který je pro Američany srozumitelný. A proto je debata o této kauze přímo v USA prý celkem klidná a nijak emotivní.

Není náhoda, že o případu učitelky informují servery, které píšou o ukrajinských fašistech

Celá věc má ale kromě věcné roviny také politický rozměr. „Není náhoda, že nás příběhem uvězněné učitelky přednostně zásobují stejné webové servery, které píší o ukrajinských fašistech, případně o uprchlících připravených znásilňovat naše rodinné příslušníky,“ píše Čermák s tím, že je to součást mixu, který má ukázat, jak se západní společnost stává dekadentní a jak morálně upadá. Navíc je podle těchto serverů západní společnost pokrytecká, protože kritizuje jiné země za porušování lidských práv, a sama trestá své občany „středověkými“ rozsudky.

Ztrácíme schopnost poznat ten hluboký rozdíl

Podle Čermáka tak úspěšně probíhá relativizace hodnot, na kterých západní společnost stojí. Komentátor ale upozorňuje, že rozsudek nad floridskou učitelkou není pošlapáním lidských práv ani projevem nesvobody. Jenže pro liberální a tolerantní Čechy tato kauza funguje skvěle. „Zlobíme se na Západ a zlobíme se na Ameriku a žalářování nebohé učitelky, která chtěla jen rozdávat radost sexem, se nám zdá mnohem nelidštější a zrůdnější než například ‚pouhé‘ šmírování, zatýkání či mírnější trestání kritiků Vladimira Putina,“ podotýká Čermák s tím, že ztrácíme schopnost poznat mezi obojím ten hluboký a principiální rozdíl.

Závěrem uvádí, že před listopadem 1989 jsme se propagandě smáli, protože byla jednoduchá, hloupá a průhledná. „Ta dnešní je chytrá a promyšlená. Až tak, že ji často ani nepoznáme,“ varuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…