Údajně jsme potěšili Brusel. Nečekal prý, že vezmeme nějaké uprchlíky

20.07.2015 18:54

Ministři vnitra členských zemí EU se mají v pondělí dohodnout, kolik který stát přijme uprchlíků. A jak to vypadá, je Brusel překvapen velkorysou nabídkou České republiky o 1 500 uprchlících. Země, která tvrdě odmítala povinné kvóty, má prý nakonec nejvelkorysejší nabídku ze zemí visegrádské čtyřky.

Údajně jsme potěšili Brusel. Nečekal prý, že vezmeme nějaké uprchlíky
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Země EU si dnes podle rozhodnutí červnového summitu musejí přerozdělit čtyřicet tisíc uprchlíků z Řecka a Itálie, kam většina uprchlíků přicestovala. Dalších dvacet tisíc by pak měly země přijmout z uprchlických táborů mimo Evropu.

Český diplomat v Bruselu prozradil redakcím Aktuálně.cz a Hospodářských novin, že si o Česku, které na začátku července přislíbilo azyl 1 500 lidem, což je prý zhruba o tři sta uprchlíků méně, než mu původně Evropská komise vypočetla, většina lidí myslela, že nebudeme chtít vzít téměř nikoho.

V Bruselu příjemně překvapeni

Jak zjistil server Aktuálně.cz, je prý ze zemí visegrádské čtyřky nabídka Česka nejvelkorysejší, a tak jsme také v Bruselu příjemně překvapili. „Nemohli jsme přece tvrdit, že povinné kvóty odmítáme, ale jsme připraveni solidárně s uprchlickou krizí pomáhat, a pak přijmout jen desítky lidí,“ vysvětlil postup Česka bruselský diplomat.

Ministr vnitra Milan Chovanec tak prý podle něj může být na dnešní schůzi klidný, protože se budou řešit spíše jiné země. Například prý Španělsko, které zatím žádné číslo nedalo. S vyššími čísly, než jaká byla prvně požadována, naopak údajně přišli politici Německa nebo Švédska.

Teroristé? Mezi uprchlíky prý těžko       

Chovanec chce dnes podle svých slov tlačit hlavně na to, abychom měli větší moc nad tím, kdo k nám bude z táborů z Itálie a Řecka poslán. Jak údajně uvedl Aktuálně.cz zdroj blízký Evropské komisi, budou moci země vybrané jedince odmítnout pouze kvůli bezpečnostním obavám, a ne na základě barvy kůže nebo vyznání.

Uhlídání bezpečnosti prý podle výše uvedeného zdroje ale není složité, protože pokud by byl přijat někdo s pochybnostmi, může mu být napíchnut telefon a být celou dobu sledován. „Je opravdu velmi nepravděpodobné, že nějaký terorista bude riskovat život na vratké bárce ve Středozemním moři, když může do Evropy pohodlně a často nepozorovaně přijet autem nebo přiletět,“ řekl prý zpravodajskému serveru nejmenovaný zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…