Údajné ruské ambice: Evropa před topnou sezónou ustoupí od pomoci Ukrajině. Kyjev dobydeme

28.05.2022 14:33

Rusko ani po sérii vojenských neúspěchů neopouští podle serveru Meduza.io myšlenku na dobytí Kyjeva a „úplné vítězství“. Server s odkazem na své dva zdroje z prostředí Kremlu shrnuje: aby mohla Moskva situaci na frontě označit za vítězství, stanoví si minimální cíl v podobě dobytí celé ukrajinské Luhanské a Doněcké oblasti. Nadále však přemýšlí i o ovládnutí Kyjeva. „Stejně je (Ukrajince) dorazíme. S největší pravděpodobností vše skončí do podzimu,“ domnívá se zdroj serveru. Míní, že Evropa Ukrajince zanechá napospas Rusům výměnou za ropu a plyn na zimu.

Údajné ruské ambice: Evropa před topnou sezónou ustoupí od pomoci Ukrajině. Kyjev dobydeme
Foto: Filip Brokeš
Popisek: Obrázky z hlavního města Ukrajiny Kyjeva

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Přestože Rusku v únoru nevyšel plán na bleskovou válku na Ukrajině a dobytí Kyjeva během několika dnů a Moskva i přes značnou přesilu na bojišti utrpěla takové ztráty, že byla nucena se z kyjevské oblasti po několika neúspěšných pokusech o ofenzívu stáhnout, choutky Ruska na obsazení ukrajinské metropole trvají.  

Opětovné myšlenky Kremlu na útok na Kyjev se podle serveru Meduza.io vyrojily po bojích na Donbasu, kde se podle vyjádření kyjevských politiků situace nevyvíjí příliš dobře a ruská armáda poprvé za několik měsíců začala výrazněji postupovat.

Že se tak v Moskvě opět hovoří o možnosti „dovést válku na Ukrajině k vítězství“ řekly serveru Meduza hned dva zdroje blízké Kremlu.

Jako minimální požadavky si Rusové stanovili cíl obsadit celé území ukrajinské Doněcké a Luhanské oblasti a okupovat tak i posledních 5 % území Luhanské oblasti a více než 40 % Doněcké oblasti, jež je stále pod kontrolou Ukrajiny.

Nejvyšším cílem pak je, i po sérii neúspěchů z února a března, ovládnutí Kyjeva. „Stejně je (Ukrajince) dorazíme. S největší pravděpodobností vše skončí do podzimu,“ míní jeden ze zdrojů serveru Meduza.io.

Po jediném týdnu, kdy se Rusku podařilo na Donbasu prorazit na třech frontách a Ukrajina upozorňuje na hrozbu obklíčení 10 tisíc svých vojáků, se podle zdrojů z Moskvy nálady na zmocnění se Kyjeva rozšířily nejen v Kremlu, ale i ve vedení strany Jednotné Rusko.

Rusko sází na to, že Západ se rozhodne jeho agresi na Ukrajině už víceméně přehlížet a že nebude nadále ve velkém Kyjev podporovat finančně a za pomoci nových zbraní.

„Evropu dříve či později přestane bavit pomáhat,“ říká zdroj serveru, podle kterého Evropa do podzimu od podpory Ukrajinců ve velkém couvne, jelikož se bude chtít s Moskvou začít bavit o plynu a ropě před topnou sezónou.

„Ano, blesková válka nevyšla, jsou vidět některé chyby v odhadech. To ale neznamená, že nebude možné vyhrát,“ zaznělo s tím, že Ukrajina sama o sobě nebude mít na přežití dostatek zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…