Údajný zaměstnanec České televize pořádá protestní akce proti Zemanovi

05.01.2013 17:30

REPORTÁŽ „Chceme soudruha Fischera na Hrad!“ vykřikovala v sobotu odpoledne na pražské Kampě asi desítka lidí, převlečená za příslušníky Lidových milicí. Mělo jít o protiakci vůči protizemanovskému happeningu, který se v místě ve stejnou dobu konal. Ten navíc spolupořádal zaměstnanec ČT Miroslav Grznár.

Údajný zaměstnanec České televize pořádá protestní akce proti Zemanovi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Na Kampě v převlelku za Lidové milice demonstrovali "podporovatelé" Jana Fischera. Přišli znepříjemnit akci odpůrcům Miloše Zemana

Původně se totiž na Kampě měl konat pouze protest s výzvou, aby Miloš Zeman zůstal na Vysočině. Ač organizátoři happening delší dobu plánovali a zvali účastníky i přes Facebook, nakonec se jich sešlo zhruba deset. Minimálně v jednom případě šlo o podporovatelku jiného kandidáta, Karla Schwarzenberga. Měla totiž na kabátu připevněnou plackou „Karel for president“.

„Poslední bitva vzplála…soudruh Fischer na Hrad!“

Akci ale Zemanovým odpůrcům přišli znepříjemnit odpůrci Jana Fischera, kteří v převleku za příslušníky Lidových milicí vykřikovali hesla „soudruh Fischer na Hrad!“ a pouštěli k tomu z megafonu komunistické budovatelské písně a nevynechali ani Internacionálu. „Milicionářů“ se nakonec paradoxně sešlo zhruba stejně, jako účastníků předem plánované protizemanovské akce.

Nadto byli i přesnější. Happening s výzvou, aby Miloš Zeman stáhl svoji kandidaturu a vrátil se na Vysočinu, měl začít v sobotu ve 13.30 hodin. Tou dobou však na místě už nějakou dobu stáli pouze Fischerovi odpůrci.

Zemanovi odpůrci pili Becherovku a objímali stromy

Několik jednotlivců z iniciativy „Miloši, zůstaň!“ začalo v parku na Kampě postávat až zhruba patnáct minut po půl druhé. Sešla se jich asi desítka, postupně si na obličej nasazovali masky s obličejem Miloše Zemana či Miroslava Šloufa. Nalévali si také Becherovku. Po upozornění, že Zeman už šest let likér z Karlových Varů nepije, byli překvapeni.

„Cílem iniciativy ‚Miloši, zůstaň!‘ je rozpomenout českou veřejnost na znepokojivou minulost Miloše Zemana a činit tak s uznáním kvalit jeho osoby, s humorem a bez urážek. Připijme si na jeho návrat na Vysočinu,“ vyzýval jeden z organizátorů. Jeden z hlavních tvůrců iniciativy Miroslav Grznár dokonce podle informací z jeho facebookového profilu pracuje v České televizi, konkrétně pro zpravodajský kanál ČT 24.

Škodovky a žigulíky do každé rodiny

Organizátoři po krátkém úvodním projevu několika málo zájemcům z řad kolemjdoucích nalili Becherovku a vydali se objímat nedaleký strom.

Zato „milicionáři“ pojali svoji protiakci ještě ironičtějším způsobem a jasnou formou upozornili na podle nich závažný problém, že se prezidentem chce stát člověk, který v době normalizace z kariérních důvodů vstoupil do KSČ a opustil ji až v okamžiku zhroucení režimu.

„Chceme soudruha Fischera na Hradě. Chceme zpátky Svazarm, Lidové milice, spartakiády, SSM. Samozřejmě je nutná práce pro všechny. Dále rovné příležitosti, tedy škodovka a žigulík do každé rodiny. Usilujeme o návrat starých časů, jak to bylo před rokem 1989. Dvouletou povinnou vojenskou službu a pochopitelně bude nutné opět zavírat a trestat ty, kteří by chtěli pomlouvat a plivat na nový spravedlivý režim a vládu,“ řekl ironicky, ale se vší vážností ve tváři, jeden z účastníků „milicionářské“ demonstrace.

Obě akce v průběhu zaujaly několik kolemjdoucích, kteří se s účastníky fotili. Nejvíce je rozhodně zaujaly Lidové milice a reprodukce budovatelských písní. Jen přihlížející zahraniční turisté často nechápavě zírali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…